Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 3 7 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy

Witam, Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? W internecie niektóre produkty się różnią i każdy podaje inne składniki. Interesuje mnie dokładnie czego należy unikać przy refluksie żołądkowo-przełykowym? Co jeść,  żeby nie zabrakło w diecie witamin i wszystkich potrzebnych pierwiastków?Jeśli można to poproszę o jadłospis na jeden dzień. Niby w internecie jest tego sporo,ale nic konkretnego. Chciałbym zminimalizować nieprzyjemne objawy i odżywiać się tak jak należy, choć komponowanie szczegółowych diet nigdy nie było moją dobrą stroną. Jak powinno wyglądać spożywanie posiłków przy refluksie żołądkowo-przełykowym? Kiedy należy jeść ostatni posiłek itp. Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam
ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Roma Wojtewicz Dietetyk, Poznań
74 poziom zaufania

Witam W refluksie żołądkowo-przełykowym zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów będących przyczyną występowania nieprzyjemnych objawów oraz substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.Posiłki należy spożywać 5-6 razy dziennie ,niewielkie objętościowo, o stałych porach. Zbyt obfite posiłki mogą bowiem rozciągać żołądek ,powodując jednocześnie osłabienie napięcia dolnego zwieracza przełyku a w konsekwencji zarzucania treści żołądkowej do przełyku. W celu neutralizacji objawów pomocna może być spożyta rano szklanka mleka lub wody .Mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku a woda oczyszcza go z kwasu solnego. Niewskazane jest jednak spożycie mleka w ilości ponad 0,7-1l.Mleko początkowo osłania błonę śluzowa żołądka, łagodzi ból, a po wchłonięciu zawarty w mleku wapń wpływa na czynność wydzielniczą żołądka Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przełyku.Ostatni posiłek należy spożyć 3-4h przed snem , ponieważ mechanizmy oczyszczania przełyku z kwaśnej treści , w pozycji leżącej przebiegają mniej sprawnie. W diecie należy uwzględnić tłuszcze łatwostrawne obok masła, śmietanki ,ważne są tłuszcze roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu. Ograniczeniu podlega natomiast błonnik - należy ograniczyć produkty pełnoziarniste, grube kasze, surowe warzywa i owoce- często dają objawy dyspeptyczne- gniecenie ,wzdęcia, podrażniają w sposób mechaniczny błonę śluzową żołądka.Wyklucza się też produkty trudno strawne, wzdymające , ostro przyprawione. Zalecaną obróbką technologiczną jest gotowanie w wodzie ,na parze, duszenie bez obsmażania, tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Soki owocowo-warzywne powinny być rozcieńczane, najlepiej mlekiem. W grupie produktów zalecanych znajdują się: pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, jogurty, herbata z mlekiem, masło, twaróg, serek homogenizowany, jaja,pasty mięsne zupy owocowe,przecierane makaron nitki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki puree chude mięsa i ryby budynie warzywne i mięsne z drobnych kasz, pierogi leniwe oleje roślinne młode soczyste warzywa gotowane: marchew , dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi owoce dojrzałe, soczyste bez skórki i pestek, niekwaśne *łagodne przyprawy: cukier, wanilia , zielona pietruszka, koper,cynamon.

0

Witam, dieta osób z refluksem nie różni się specjalnie od zaleceń dla osób zdrowych. Należy jednak: -jeść mniejsze porcje, a częściej, -unikać alkoholu, a w szczgólnosci wina (nasila objawy), -jeść powoli, bez pośpiechu, -nie pić w trakcie posiłku, -nie jeść bardzo gorących potraw, -jeść raczej stałe niż płynne potrawy, -nie przejadać się, -jadać potrawy gotowane, duszone, pieczone w rękawi, -jadać dojrzałe owoce i młode warzywa, -unikać ostrych przypraw i ciężostrawnych warzyw (cebula, czosnek, strączki).

Dietetyk należący do Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy