Pestki dyni w diecie po zapaleniu trzustki

Jestem po trzykrotnym zapaleniu trzustki (przyczyna nie ustalona) i ustawicznej diecie. Z tego powodu dopadają mnie różne niedobory (głównie żelazo i magnez). Niestety wiele naturalnych produktów nie wolno mi spożywać, farmakologicznych z kolei nie toleruję. Dużo czytałam na temat pestek dyni. Czy nie zaszkodzą mając takie schorzenie2
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Dzień dobry,
Pestki z dyni są dość zdrowe - kwasy omega 6 i inne związki aktywne.
Jednakże są dość tłuste i mogą być źle tolerowane.
Proponuje zrobić test - najlepiej zmielić pestki - 1 łyżka stołowa i dodawać je np. do jogurtu. Całe pestki z pewnością mogą być źle tolerowane, trudniej się trawią, a trzustka po zapalaniu wydziela mniej lub wcale enzymów trawiennych (niż zdrowa).
Proszę obserwować organizm.

0

Witam!
Po zapaleniu trzustki niewskazane są kasze pełnoziarniste, pestki sezamu, pestki dyni, tłuste pokarmy, surowe warzywa, torty, naleśniki, pączki, migdały, pasztety

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty