Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Dzień dobry,
Pestki z dyni są dość zdrowe - kwasy omega 6 i inne związki aktywne.
Jednakże są dość tłuste i mogą być źle tolerowane.
Proponuje zrobić test - najlepiej zmielić pestki - 1 łyżka stołowa i dodawać je np. do jogurtu. Całe pestki z pewnością mogą być źle tolerowane, trudniej się trawią, a trzustka po zapalaniu wydziela mniej lub wcale enzymów trawiennych (niż zdrowa).
Proszę obserwować organizm.
Witam!
Po zapaleniu trzustki niewskazane są kasze pełnoziarniste, pestki sezamu, pestki dyni, tłuste pokarmy, surowe warzywa, torty, naleśniki, pączki, migdały, pasztety
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy spożywanie pestek dyni wzmacnia paznokcie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ile pestek dyni mogę spożywać, aby nie ucierpiała na tym moja figura? – odpowiada Mgr Katarzyna Pękala
- Czy pestki słonecznika wspomagają trawienie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy można podawać pestki dyni 15-miesięcznemu dziecku? – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Wprowadzenie do diety dziecka kiełków lucerny, amarantusa, pestek dyni, chlorelli i spiruliny – odpowiada Mgr Paulina Guziołek
- Czy pestki dyni dobrze wpływają na poprawę pracy jelit? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jakie mogą być przyczynny nawrotów ostrego zapalenia trzustki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jakimi produktami mogę zastąpić orzechy oraz pestki dyni i słonecznika w diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Powtarzające się zapalenia trzustki po operacji usunięcia guza trzustki – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy ziarna słonecznika należą do zdrowych przekąsek? – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat