Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuję udać się do lekarza pediatry. Po badaniu lekarskim będzie możliwe określenie odpowiedniego dalszego postępowania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia pokarmowa u 17-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy brat w wyniku alergii na psa może dostać astmy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy gęsty katar może być spowodowany alergią wziewną? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy dziecko ma alergię na białko mleka? Czy może jeść serki? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Co oznacza plamka pod ustami u dziecka? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Całoroczny katar i kichanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy utrzymująca się wysypka na buzi dziecka to uczulenie na mleko ha? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Zapalenie płuc z obustronnym zapaleniem oskrzeli u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekły katar u dziecka w otoczeniu psa – odpowiada Aleksandra Koloch-Głowacka
- Gorączka przy wysypce na rękach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
"Usłyszałam ciche: zadzwonię później, pa. Ciągle czekam na ten telefon..."
- 19 marca mama napisała do mnie, że tatę będą
Zosia bierze udział w badaniach klinicznych firmy Pfizer nad szczepionką przeciwko COVID
Zosia ma 6 lat. Jej mama zgłosiła ją oraz jej sios
Babcia - rola, opieka nad wnukami, 10 porad, jak być dobrą babcią
Być może jesteś już babcią lub właśnie dowiedziała