Amylaza trzustkowa podwyższona

Witam. Moja amylaza trzustkowa wynosi 130 przy normie do 80. Nie odczuwam żadnych doatkowych dolegliwości, robiłem badania i wyszło USG w porządku, pozostała morfologia w porządku, gastroskopia też w porządku przy minimalnym przektwieniu przełyku. Mam pytanie. Czy powinienem robić dodatkowe badania na poziom amylazy trzustkowej czy nie powinienem się tym martwić? Czytałem trochę w internecie, że amylaza trzustkowa to jeden z enzymów trawiennych, ale nie znalazłem informacji czy jej podwyższony poziom może być niebezpieczny dla zdrowia. I teraz się nad tym zastanawiam. Czym grozi tak podwyższona amylaza trzustkowa? Czy to w ogóle jest coś groźnego czy jednak nie warto się tym przejmować? I jeśli trzeba to co zrobić żeby obniżyć poziom amylazy trzustkowej? Jakieś leki? Może dodatkowe badania? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Piotr.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Zalety gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.

Witam! Wzrost aktywności amylazy może mieć różne przyczyny, np. zapalenie pęcherzyka żółciowego, choroby wątroby, choroby ślinianek, choroby nowotworowe, alkoholizm, choroba trzewna i inne. Niektóre z tych stanów mogą przebiegać bez zmian w badaniu usg i morfologii krwi. W związku z brakiem objawów konieczne może być powtórzenie badania. Otrzymane wyniki badań należy skonsultować z gastrologiem, wskazana dalsza diagnostyka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty