Zapytaj lekarza

1 , 0 0 9 , 4 6 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Podwyższony poziom FT3 a problemy z tarczycą lub niski poziom jodu

Proszę o interpretacje wyników badań . TSH 2.409 (norma 0.350-4.940) FT3 3.77 (norma 1.71- 3.71) FT4 1.06 (norm 0.70 -1.48) Czy podwyższony poziom FT3 świadczy o tarczycy czy może o niskim poziomie jodu?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Izolowany podwyższony poziom FT3 może faktycznie świadczyć o niedoborze jodu, choć od lat 90-tych sól spożywcza jest w Polsce jodowana celem profilaktyki jego niedoboru... Niedobór jodu w diecie rzeczywiście wywołuje wzmożenie konwersji tyroksyny w trójjodotyroninę i zmniejszenie degradacji tej ostatniej. Efektem tego procesu może być niewielki wzrost stężenia FT3. W rzeczywistości właśnie niedobór jodu a nie nadczynność tarczycy jest najczęstszą przyczyną "izolowanego" niewielkiego podwyższenia stężenia FT3. Proszę jednak na wszelki wypadek powtórzyć oznaczenie, bo błędy laboratoryjne czasami się zdarzają, a jeśli się Pani źle czuje, to warto pokazać się endokrynologowi, który ew. zapisze Pani w razie potrzeby jakiś preparat jodu.
Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety