Podwyższony poziom glukozy we krwi a odpowiednie produkty

Mam do Państwa pytanie, czy osoba o podwyższonym poziomie glukozy we krwi może smarować chleb cieniutko majonezem zamiast masłem extra. Czy stosując cytrynę do herbaty i zup lub musztardę do kanapek z wędliną, ocet balsamiczny np.do zup,mięś czy różnych sałatek warzywnych spowoduje się, że wolniej będzie się podnosił poziom glukozy w organizmie. Czy chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem drożdży to dobry wybór dla cukrzyków typu 2. Czy wodę od gotowania ziemniaków można dodać do zup dla cukrzyków.
KOBIETA, 66 LAT ponad rok temu

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Chleb bez drożdży na samym zakwasie, najlepiej żytni pełnoziarnisty czyli razowy. Pieczywo powinno zawierać otręby i ziarna.

Ocet może być jak najbardziej - balsamiczny, winny, jabłkowy - byle nie spirytusowy.
Jeśli chodzi o majonez, to ma niski IG.
Proszę jeść dużo warzyw - surowych i dbać o urozmaicenie posiłków, nie przesadzać z tłuszczem.

0
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska

Witam ciepło

Pracując z osobą z niewyrównaną glikemią opieram się nie tylko na wartości IG Indeksu Glikemicznego, który jest tylko wartością liczbową i na który łatwo można wpłynąć poprzez obróbkę termiczną czy rozdrobnienie, odpowiednie zestawienie produktów.
W diecie mającej na celu kontrolę poziomu cukru bardzo ważną rolę odrywają tłuszcze - ich rodzaj oraz jakość.
Majonez jest ma niski IG, bo to tłuszcz i nie może być inaczej ....
Ale za to zawiera bardzo zły rodzaj tłuszczu i może to dalej odbić się na pracy trzustki i wydajności działania insuliny.
Po więcej rzetelnych informacji w postępowaniu u osób z cukrzycą, lub stanem przed-cukrzycowym odsyłam do mojego artykułu
http://kwestiadiety.com/ditoterapia-cukrzycy-typ-2/
Pozdrawiam Asia Szmitka-Łuszczyk
mgr farmacji i dietetyk

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty