Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?
Chleb bez drożdży na samym zakwasie, najlepiej żytni pełnoziarnisty czyli razowy. Pieczywo powinno zawierać otręby i ziarna.
Ocet może być jak najbardziej - balsamiczny, winny, jabłkowy - byle nie spirytusowy.
Jeśli chodzi o majonez, to ma niski IG.
Proszę jeść dużo warzyw - surowych i dbać o urozmaicenie posiłków, nie przesadzać z tłuszczem.
Witam ciepło
Pracując z osobą z niewyrównaną glikemią opieram się nie tylko na wartości IG Indeksu Glikemicznego, który jest tylko wartością liczbową i na który łatwo można wpłynąć poprzez obróbkę termiczną czy rozdrobnienie, odpowiednie zestawienie produktów.
W diecie mającej na celu kontrolę poziomu cukru bardzo ważną rolę odrywają tłuszcze - ich rodzaj oraz jakość.
Majonez jest ma niski IG, bo to tłuszcz i nie może być inaczej ....
Ale za to zawiera bardzo zły rodzaj tłuszczu i może to dalej odbić się na pracy trzustki i wydajności działania insuliny.
Po więcej rzetelnych informacji w postępowaniu u osób z cukrzycą, lub stanem przed-cukrzycowym odsyłam do mojego artykułu
http://kwestiadiety.com/ditoterapia-cukrzycy-typ-2/
Pozdrawiam Asia Szmitka-Łuszczyk
mgr farmacji i dietetyk
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie pieczywa chrupkiego przez diabetyka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jedzenie owoców przy cukrzycy i problemach z glukozą – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie owoce mogą jeść osoby chorujące na cukrzycę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jedzenie cytrusów przy cukrzycy typy II – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Odczytywanie wyników glukozy krwi – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Podwyższony poziom glukozy w krwi a wypicie kawy – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Podwyższony poziom cukru we krwi – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Podwyższony poziom w badaniu glukozy na czczo – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Podwyższony poziom glukozy a cukrzyca – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Podwyższony poziom cukru przy leku Metformin – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Mikroangiopatia - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Mikroangiopatia to przewlekłe powikłanie cukrzycy,