Kobieta , 29 lat Witam, Chcialabym sie dowiedziec co moze oznaczac fakt podwyzszonego poziomu monocytow: wynik 9,0 [norma 3.0 - 8.0] przy jednoczesny obnizeniu wartosci HGB, HCT, MCV, MCH HGB 9.4 [12-16] HCT 31.0 [40-54] MCV, 75.7 [77-95] MCH 23.9 [27-34] Dziekuje za odpowiedzi, Pozdrawiam
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Badanie endoskopowe tchawicy i oskrzeli (bronchoskopia)

Bronchoskopia - charakterystyka, przygotowanie, powikłania, przeciwwskazania

Bronchoskopia - charakterystyka, przygotowanie, powikłania, przeciwwskazania

Bronchoskopia to badanie, które umożliwia lekarzom obejrzenie wnętrza tchawicy i oskrzeli. Stosuje się je do wykrycia zarówno przyczyn schorzeń dróg oddechowych, jak i po to, by usunąć ciała obce lub pobrać materiał do dalszych badań. Bronchoskopia...

OB (odczyn Biernackiego) - charakterystyka, normy

Stan zapalny - podwyższone OB, poziom CRP

Stan zapalny - podwyższone OB, poziom CRP

OB (odczyn Biernackiego) oraz CRP (tzw. białko C-reaktywne) to wskaźniki stanu zapalnego. Oznacza to, że podwyższony poziom OB i CRP świadczy o chorobie, która przebiega w naszym organizmie i która pobudziła układ odpornościowy. Najczęściej chorobą tą...

Normy laboratoryjne

Morfologia krwi obwodowej

Niewielka próbka krwi, w zależności od tego jakim badaniom zostanie poddana, pozwala na ocenę szeregu parametrów odzwierciedlających funkcjonowanie naszego organizmu. Badanie krwi jest zwykle jednym z pierwszych zlecanych przez lekarza, gdy zgłaszamy...

Białaczka - objawy, rodzaje, leczenie

Anemia a białaczka

Anemia i białaczka bardzo często współistnieją ze sobą. Można wręcz stwierdzić, że objawy niedokrwistości wpisują się w pełen obraz dolegliwości u chorych na białaczkę. Należy jednak rozróżniać te dwie choroby. Anemia to zbyt mała ilość hemoglobiny, czemu...

Badania w łysieniu

Morfologia krwi w diagnostyce łysienia

Łysienie jest chorobą, która dotyka mieszki włosowe, powodując wypadanie z nich włosów. Przyczyn łysienia może być wiele: stres, choroby infekcyjne, metaboliczne, genetyczne, zaburzenia odżywiania, zaburzenia hormonalne oraz leki. Czasami poza licznymi...

Badania

Badanie krwi w ocenie czynności nerek

Zaburzenia czynności nerek mają swoje odzwierciedlenie w wynikach badań laboratoryjnych - badań moczu, ale także analiz krwi. Choroby nerek wiążą się nie tylko z upośledzonym wydalaniem wody i produktów przemiany materii z naszego organizmu. Odbijają...

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza

Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać wiele badań i na na ich podstawie oraz na podstawie szczegółowego wywiadu wdrożyć odpowiednie leczenie. Najczęściej wykonuje się oznaczenie parametrów krwi - morfologię, oraz oznacza poziom żelaza (Fe)...