Podwyższony poziom żelaza po nadmiernym jedzeniu mięsa

Witam jestem po morfologi wszystko ok CRP ok , tylko żelazo 216 na max 180. czy może być to spowodowane nadmiernym spożyciem wołowiny (codziennie) suplementów i witaminy C kilka g. mam bezzwlocznie odstawic czerwone mieso i suplementy oraz witamine C , rok temu mialem żelazo w normie , przez rok mogło się tak pogorszyć od moich nawyków ? do wizyty skłoniło mnie bol stawow i miesni oraz oslabienie. prosze o pomoc .
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Dzień dobry,

jak Pan słusznie podejrzewa nadmiar mięsa w diecie nie jest wskazany. Z jakiego powodu bierze Pan od roku suplementy? Może warto skonsultować się z dietetykiem w celu dopasowania diety do Pana codziennego zapotrzebowania w składniki odżywcze ?

Pozdrawiam

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Przyczyną nadmiernej ilości Fe we krwi, może się okazać dieta bogata w ten pierwiastek.
Oparta przede wszystkim na czerwonym mięsie, które jest zasobne w Fe hemowe ( dobrze przyswajalne).
Drugą bardzo istotną przyczyną, która w Pana przypadku raczej możemy wykluczyć to choroba metaboliczna- hemochromatoza- charakteryzuje się nadmierną absorpcją Fe w przewodzie pokarmowym z pożywienia.
Z informacji, które Pan przedstawił, wynika że przyczyną nadmiaru Fe jest nadmierna ilość czerwonego mięsa w diecie.
Proszę ograniczyć spożycie mięsa. Wprowadzić posiłki, które zawierają produkty z trudno dostępną formą Fe-żywność pochodzenia roślinnego. Ponadto warto wprowadzić produkty, które ograniczają absorpcję tego pierwiastka tj.: kawa, zielona herbata, produkty pełnoziarniste. Natomiast wykluczyć alkohol, które zwiększa jego kumulację..
Takie postępowanie przez kilka tygodni, może przyczynić się redukcji nadmiernej ilości Fe we krwi.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty