Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Dzień dobry,
jak Pan słusznie podejrzewa nadmiar mięsa w diecie nie jest wskazany. Z jakiego powodu bierze Pan od roku suplementy? Może warto skonsultować się z dietetykiem w celu dopasowania diety do Pana codziennego zapotrzebowania w składniki odżywcze ?
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Przyczyną nadmiernej ilości Fe we krwi, może się okazać dieta bogata w ten pierwiastek.
Oparta przede wszystkim na czerwonym mięsie, które jest zasobne w Fe hemowe ( dobrze przyswajalne).
Drugą bardzo istotną przyczyną, która w Pana przypadku raczej możemy wykluczyć to choroba metaboliczna- hemochromatoza- charakteryzuje się nadmierną absorpcją Fe w przewodzie pokarmowym z pożywienia.
Z informacji, które Pan przedstawił, wynika że przyczyną nadmiaru Fe jest nadmierna ilość czerwonego mięsa w diecie.
Proszę ograniczyć spożycie mięsa. Wprowadzić posiłki, które zawierają produkty z trudno dostępną formą Fe-żywność pochodzenia roślinnego. Ponadto warto wprowadzić produkty, które ograniczają absorpcję tego pierwiastka tj.: kawa, zielona herbata, produkty pełnoziarniste. Natomiast wykluczyć alkohol, które zwiększa jego kumulację..
Takie postępowanie przez kilka tygodni, może przyczynić się redukcji nadmiernej ilości Fe we krwi.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym może świadczyć wysoki poziom żelaza 171? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Dieta na obniżenie poziomu żelaza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza we krwi? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
Hemochromatoza. Objaw, który zwiastuje chorobę
Podejrzewasz reumatoidalne zapalenie stawów? Chces
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać
Prawie połowa dziewcząt w wieku 11-18 lat i jedna czwarta kobiet pracujących ma niedobór żelaza
Niedobór żelaza jest jednym z powszechniejszych ni