Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuje udac sie do lekarza dermatologa lub alergologa, po badaniu bedzie mozna coś więcej powiedzieć.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Opuchlizna, zaczerwienienie z krostkami na brodzie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Gdzie szukać przyczyny pokrzywki na twarzy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki krem zastosować do skóry naczyniowej tłustej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- W jaki sposób zlikwidować czerwone plamy na twarzy? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Pokrzywka na skórze twarzy i uczucie pieczenia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Problemy skórne i problemy z tarczycą – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy swędzenie, pieczenie i opuchlizna twarzy wskazuje na alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Pokrzywka na skórze twarzy, szyi i karku – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Plamy na policzkach u niemowlaka – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Co powoduje zaczerwienienia na skórze twarzy? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
artykuły
Wysypka alergiczna - jak rozpoznać, rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie
Wysypka alergiczna, przez wielu pacjentów określan
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
Trądzikowa mapa twarzy - przyczyny i rodzaje niedoskonałości skóry
Trądzikowa mapa twarzy pozwala ustalić przyczynę p