Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
pojawienie się pokrzywki po spożyciu fast - foodów potwierdza, że nie są one wskazane w zdrowej diecie. Najlepiej byłoby odstawić je w ogóle albo np na pół roku i sprawdzić jaka będzie reakcja Pana organizmu (każdy jest inny i należy podejść do sprawy indywidualnie). Może warto zrobić sobie zdrowszą wersję domowego hamburgera?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
zdecydowanie proszę odrzucić żywność tego typu.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Reakcje alergiczne po zjedzeniu banana – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Obrzęk na twarzy oraz pieczenie oczu po zjedzeniu nabiału – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Opuchlizna okolicy skroni po zjedzeniu czegoś twardego – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wysypka w obrębie twarzy a pokrzywka – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co mogło wywołać pokrzywkę? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co mogą sugerować takie silne pokrzywki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Żywienie i dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wysypka po posiłkach i w wyniku ekscytacji u 3,5-latka – odpowiada Lek. Aneta Szulska-Schoepp
- Które produkty są bezpieczne przy alergiach skórnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka dieta podczas odrabaczania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat
#dziejesienazywo: Świadome żywienie to podstawa (WIDEO)
Świadomość Polaków na temat zdrowego odżywiania J
Polityka etykietowania fast-foodów z informacją o ilości kalorii motywacją do wybieranie zdrowszego pożywienia
Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Jorku ogłosili w n