Owoce i warzywa a cukrzyca
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na swoją dietę. Nawet jeśli spożywają zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce, powinny zwracać na poziom cukru w nich zawarty.
Witam,
czy wykonywany był test OGTT?
Dzień dobry. Proszę przestrzegań poniższych zaleceń:
- Posiłki powinny być spożywane regularnie o stałych porach, co 2-3 godziny, najlepiej 5 posiłków w ciągu dnia
- Białko powinno dostarczać od 15-20% energii, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym od 50-55%, a tłuszcze 30-35% energii z pożywienia. Tabele z podziałem produktów według indeksu glikemicznego znajdzie Pani z łatwością w internecie.
- Dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy, którego źródłem są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, warzywa i w mniejszej ilości owoce.
- Należy ograniczyć cukry proste (wykluczamy m.in.: cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie napoje, soki owocowe, owoce o wysokim indeksie glikemicznym).
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (grube kasze, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, chleb razowy, otręby).
- Codziennie należy spożywać chude produkty mleczne 2-3 porcje (jogurt, kefir, maślanka, twaróg).
- Kilka razy w tygodniu chude mięso, ryby i jaja
- Codziennie oleje roślinne na zimno jako dodatek do sałatek i surówek (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy) oraz orzechy, pestki, olej kokosowy, awokado i niewielka ilość masła.
- Należy unikać: pełnotłustych produktów mlecznych, serów podpuszczkowych, tłustych mięs i wędlin, tłustego drobiu (kaczek, gęsi), podrobów, śmietany, margaryny twardej, produktów typu fast-food i innych tłustych potraw.
- Należy ograniczyć spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień (należy ograniczyć spożycie mięsa, wędlin, konserw, twardych serów, gotowych dań, sosów, mieszanek przyprawowych typu vegeta oraz zaprzestać dosalania potraw na talerzu).
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz ewentualnie herbatki owocowe i ziołowe.
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysokie skoki cukru po cukrzycy ciążowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Problem z ustabilizowaniem cukru u 24-latki – odpowiada Eliza Gosławska
- Wyniki badania glukozy w 26 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Brak mięsa w diecie 4-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jakie suplementy diety dla 12-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy cukrzycy typu 2, dnie moczanowej i ciśnieniu – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Podwyższony poziom cukru i cholesterolu – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
- Dieta redukcyjna dla nastolatka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
artykuły
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest