Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Obrzęk naczyniowo-ruchowy najczęściej jest nagłym obrzękiem występującym w wyniku zadziałania jakiegoś alergenu lub leku. Ustępuje sam lub częściej po lekach. Jeśli dotyczy dróg oddechowych może spowodować uduszenie i śmierć.Nie ma mowy więc o rozkładaniu rąk tylko trzeba zdiagnozować jaki to alergen i leczyć objawowo, a po ustaleniu diagnozy, przyczynowo. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kłopotliwe drżenie rąk podczas przynoszenia kawy - co zrobić? – odpowiada Paulina Witek
- Dlaczego nie mam węchu i smaku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergia, astma? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Dlaczego trzęsą mi się ręce? – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Naturalny sposób pozbycia się nadmiaru wody z organizmu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Z czego się biorą te koszmarne duszności? – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Drżenie rąk - jakie mogą być przyczyny? – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Leki uspokajające i uzależnienie od nich – odpowiada Agnieszka Jamroży
- Silny niepokój i nudności – odpowiada Mgr Kamila Drozd
- Skuteczne leczenie krwiaka mózgowego u nastolatka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska