Mężczyzna , 3 lata Witam! Mój syn ma niespełna 3 lata, zrobiliśmy mu profilaktycznie badania krwi, z badań wynika CRP 14.6 mg/L (norma 0.0-5.0), WBC 7.73 (norma 6.00-17.50) RBC 4.4 (norma 4.5-5.8) HGB 10.9 (norma 11.5-15.5) hct 33% 9norma 38-54) MCV 76 fl 9norma 81-96) mch 25 9norma 27-31) plt 424 (norma155-366) mpv 5.3 (norma 6.9-10.6) rozmaz automatyczny mono 5.8% (norma 4.4-12.7) baso 0.12 9norma 0.00-0.08) lymph 3.58 norma 1.09-2.99 żelazo 30 (norma 59-158) P odczas badania Pan dr wyczuł u niego powiększoną wątrobę. Byliśmy na prześwietleniu i wynik jest następujący: wątroba o prawidłowej echostrukturze bez zmian, dolny brzeg prawego płata w linii środkowo-obojczykowej wystaje spod łuku żebrowego około 4 cm, pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez złogów pżw, trzustka i śledziona w normie. Obie nerki prawidłowo położone o prawidłowej echostrukturze i wielkości przestrzeń wokół dużych naczyń wolna, pęcherz moczowy gładkościenny, nie widać pogrubienia ścian jelitowych i płynu, w jamie brzusznej liczne drobne węzły chłonne krezkowe w śródbrzuszu owalne oddzielne do 10 mm. Próby wątrobowe ALAT 18 (norma 5-41) aspat 36 (NORMA 2-59). Dziecko nie przejawia żadnej choroby, jest wesołe, chociaż zauważyłam, iż bardziej senne. Ma bardzo podkrążone oczy. Oddaliśmy kał do badań na Lamblie, pasożyty oraz posiew, jednak czekamy na wyniki podczas oddawania jednego z kału, kolor wzbudził mój niepokój, ponieważ był bardzo zielony, podchodzący pod kolor srebrny bez krwi ani śluzu, konsystencja bardzo tłusta i zbita. Robiliśmy również badanie w kierunku mononukleozy, wynik okazał się negatywny. Cały czas przechodzi infekcje, tzn. ma katar rano lejący, popołudniu zielony. Kaszle, jednakże podczas badania nie stwierdzono żadnych zmian ani szmerów w oskrzelach. Podaję mu witaminę C, Eurespal 3 razy dziennie po 6 ml oraz witaminy na odporność w syropie. Pani dr odstawiła mi jak na razie całkiem żelazo, twierdząc iż być może ma robaki lub pasożyty i nie jest wskazane do momentu wyniku kału. Nie skarży się na żaden ból brzucha, tak jak wspominałam, nie widać po dziecku żadnej choroby, jedynie podkrążone oczy. Nadmienię iż na przełomie kwietnia przechodził ospę wietrzną, dość silną. Po całkowitym wyzdrowieniu nie miał żadnych objawów choroby bez kataru i infekcji, pojawiła sie ona dopiero 2 tyg. temu i do dziś się utrzymuje. Zaczyna mnie to martwić, więc proszę państwa o poradę z waszej strony, co mogłabym zrobić i ewentualnie gdzie się udać, aby mi ktoś pomógł. Proszę napisać czy nie jest to początkiem białaczki. Pytam, gdyż usłyszałam rownież prawdopodobną diagnozę.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie! U zdrowego dziecka, niemającego objawów klinicznych, zdarza się, że wątroba wystaje spod łuku żebrowego, zazwyczaj jednak do 1-2 cm i może nie wiązać się to z patologią. Uważam jednak, że w sytuacji kiedy powiększenie wątroby wynosi więcej, a dodatkowo stwierdzane jest powiększenie węzłów chłonnych w jamie brzusznej oraz podwyższone CRP wskazana jest szersza diagnostyka. Takie objawy mogą wskazywać na podłoże infekcyjne. Pod uwagę trzeba brać zakażenia bakteryjne, pasożytnicze, wirusowe lub grzybicze. Najbardziej prawdopodobne wydaje się przede wszystkim zakażenie pasożytnicze. Oprócz standardowego badania kału w kierunku pasożytów warto wykonać badania immunoserologiczne krwi (przeciwciała w klasie IgM i IgG - przede wszystkim glista ludzka, toksokaroza, toksoplazmoza, lamblia). W razie konieczności poszerzenia diagnostyki, najlepiej jest przeprowadzić badania w warunkach szpitalnych na oddziale pediatrycznym. Pozdrawiam serdecznie

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie krwi – Badania krwi są bardzo popularnym narzędziem diagnostycznym. Zarówno morfologia krwi, jak i pomiar cholesterolu czy glukozy może dać wiele informacji o tym, co dzieje się wewnątrz organizmu, a nawet co może się stać (np. podniesiony poziom glukozy ostrzega przed cukrzycą, a nieprawidłowy lipidogram oznacza zwiększone ryzyko miażdżycy).
  • Wątroba – Wątroba jest jednym z największych i najważniejszych narządów w naszym ciele. Niestety, ze względu na swój udział w wielu procesach, szczególnie w metabolizmie toksyn, jest narażona na trwałe uszkodzenia, które prowadzą do marskości – stanu, w którym prawidłowe komórki wątroby zastępowane są komórkami tkanki łącznej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Wątroba - funkcje, przyczyny, objawy i leczenie chorób, próby wątrobowe

Powiększona wątroba - przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Powiększona wątroba to objaw nieodpowiedniej diety i nałogów. Do czego może doprowadzić choroba wątroby? Jakie są przyczyny powiększającej się wątroby? Jak można leczyć powiększoną wątrobę? Jaką dietę należy stosować, gdy wątroba choruje? Powiększona...

Wątroba - funkcje, przyczyny, objawy i leczenie chorób, próby wątrobowe

Co to jest niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i jak ją leczyć?

Co to jest niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i jak ją leczyć?

Jeszcze do niedawna stłuszczenie wątroby było uznawane za chorobę, która dotyka głównie osoby uzależnione od alkoholu. Jednak wraz z rozwojem medycyny i metod diagnostycznych, takich jak badania ultrasonograficzne czy biopsja, okazało się że również ci,...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirusowe zapalenie wątroby - żółtaczka, przyczyny, objawy

Wirusowe zapalenie wątroby - żółtaczka, przyczyny, objawy

WZW to skrót od „wirusowe zapalenie wątroby". Obecnie wyróżnia się aż pięć jego rodzajów: wirusowe zapalenie wątroby typu A, B, C, D i E. Żółtaczka to główny objaw uszkodzenia lub zapalenia wątroby. Bardzo często terminu „żółtaczka" używa się jako synonimu...

Wątroba - funkcje, przyczyny, objawy i leczenie chorób, próby wątrobowe

Zapalenie wątroby - rodzaje, objawy i leczenie

Zapalenie wątroby jest grupa chorób, w których dochodzi do wytworzenia się stanu zapalnego. Przyczyn chorób może być wiele podobnie jak jej rodzajów. Najczęstszym powodem, który powoduje zapalenie wątroby są wirusy, ale także niewłaściwa dieta czy spożywanie...

Wątroba - funkcje, przyczyny, objawy i leczenie chorób, próby wątrobowe

Niewydolność wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Niewydolność wątroby to stan, w którym wątroba nie jest w stanie pracować prawidłowo. Zaburzona jest wówczas funkcja metaboliczna i synteza białek. Jakie są najczęstsze przyczyny niewydolności wątroby? Jakie są objawy niewydolności wątroby? Czy niewydolność...

Wątroba - funkcje, przyczyny, objawy i leczenie chorób, próby wątrobowe

Nie ignoruj tych objawów. To może być rak wątroby

Nie ignoruj tych objawów. To może być rak wątroby

Skryty zabójca Rak wątroby, który był przyczyną śmierci legendarnego muzyka, Davida Bowiego, to jedna z najczęściej występujących złośliwych chorób nowotworowych. Schorzenie jest ekstremalnie niebezpieczne - pierwsze objawy nie są zbyt charakterystyczne,...

Zabiegi

Resekcja wątroby

Resekcja wątroby to chirurgiczne usunięcie fragmentu tego narządu. Operacja ta wykonywana jest głównie po to, by usunąć różnego rodzaju guzy, które pojawiły się w wątrobie. Celem operacji jest całkowite usunięcie guzów oraz tkanek wokół niego. Żeby chory...

Układ pokarmowy

Alkoholowe choroby wątroby

Alkoholowe choroby wątroby - jak sama nazwa wskazuje - są wynikiem nadużywania alkoholu etylowego. Wątroba to drugi - pod względem wielkości - organ w naszym ciele. Położona jest pod żebrami po prawej stronie, waży około 1,5 kilograma i jest kształtu...

Badania krwi - profilaktyka, normy morfologii

GGTP

GGTP

Próby wątrobowe są badaniem krwi, na podstawie którego możemy określić stan i funkcjonowanie naszej wątroby. Regularnie wykonywane, szczególnie przez osoby nadużywające alkohol, stosujące tłustą, niezdrową dietę i przyjmujące codziennie leki, pozwalają...

Wyszukaj lekarza po opiniach