Zapytaj lekarza

1 , 0 2 1 , 1 4 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Powrót do aktywności seksualnej po usunięciu kłykcin kończystych

Stosunek po leczeniu klykcin? 8 miesiecy temu mialem zabieg chirurgicznego usuniecia klykcin konczystych. Wszystkie klykciny zostaly usuniete. W ciagu 8 miesiecy systematycznych kontroli lekarskich, lekarz stwierdza brak zmian wywolanych HPV. Po jakim czasie moge podjac na nowo kontakty seksualne z nowa partnerka aby jej nie zarazic? (Chcemy starac sie o dziecko) Czy brak zmian swiadczy o braku potencjalnego ryzyka zakazenia partnerki? Czy tez do konca zycia bede zarazal juz mimo braku zmian wywolanych przez HPV? Dziekuje za odpowiedz z gory
MĘŻCZYZNA, 28 LAT 1 tydzień temu

#dziejesienazywo: Czym jest wirus HIV i jaka jest skala jego występowania

Charlie Sheen oficjalnie przyznał, że jest nosicielem wirusa HIV, co ukrywał przez wiele lat. Jak wyglądają statystyki zachorowalności w Polsce i na świecie? Czym jest wirus HIV? Kto znajduje się w grupie ryzyka i w jaki sposób sprawdzić, czy jesteśmy jego nosicielami. Czy każda osoba zakażona wirusem HIV zachoruje na AIDS? Na te i inne pytania odpowiada gość Pauliny Smaszcz-Kurzajewskiej - immunolog dr Paweł Grzesiowski.

Po zakażeniu wirusem HPV wirus może "utrzymywać" się od kilku do kilkunastu miesięcy (wg różnych opracowań) . U niektórych osób powstają brodawki płciowe lub kłykciny. Usuwając zmiany skórne pozbywamy się Pan wirusa. Jeżeli przez kolejnych 8 miesięcy nie ma zmian to należy założyć , że nie ma wirusa. Z drugiej strony partnerka tez może być zakażona.

Specjalista chorób zakaźnych, hepatolog i seksuolog.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy