Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam, najlepsze są ćwiczenia aerobowe (chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, pływanie, bierznia, stepper) wykonywanie 2-3 razy w tyg. przez ok.60-90 min. Jeśli chodzi o dietę (gdy nie ma przeciwskazań natury medycznej) stosuje Pani dietę zbilansowaną i opartą o zasady zdrowego żywienia. Dieta powinna zawierać ok.2000 kcal, powinna uwzględniać różnorodność spożywanych produktów (w tym produktów jak najmniej przetworzonych), dostarczać organizmowi odpowiedniej ilość błonnika pokarmowego. Powinna opierać się na codziennym spożywaniu co najmniej 5-6 porcji warzyw i owoców, ograniczeniu produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz pokarmów bogatych w cukry proste. Ze względu na niedawne problemy z nerkami powinna Pani ograniczyć spożycie soli oraz dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i prawidłową filtrację nerek, co zapeni wypijanie minimum 1,5l wody mineralnej dziennie.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Płatki owsiane - wartości odżywcze, odchudzanie, kosmetyka

Płatki owsiane - wartości odżywcze, odchudzanie, kosmetyka

Jak zacząć poranek, aby być pełnym energii przez cały dzień? Sięgnij po płatki owsiane! Śniadanie na bazie tych płatków to idealna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie, ale nie tylko. Sprawdź, jakie inne zastosowanie mogą mieć płatki owsiane. Płatki...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

Niedoceniane i często uważane za zbędny składnik naszej diety ziemniaki są w rzeczywistości bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele dobra niosą naszemu organizmowi i świadomie eliminujemy je z diety...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła...

Diety od A do Z

Dieta na dobry sen

Dobry sen jest jedną z podstaw właściwego funkcjonowania organizmu. Niestety, we współczesnym świecie coraz więcej osób cierpi na bezsenność i bagatelizuje kłopoty z zasypianiem. Tymczasem zdrowy sen pozwala nam wypocząć i zregenerować siły na kolejny...

Dieta w depresji

Dieta na jesienną pluchę

Kiedy nadchodzi jesień, zmienia się zarówno krajobraz, jak i nasze samopoczucie. Często możemy czuć się rozdrażnieni, przemęczeni, możemy odczuwać senność, chandrę, która nie pozwala cieszyć się nam jesienną aurą. Często zimniejsze dni sprzyjają wzrostowi...

Kardiologia

Fitosterole w profilaktyce chorób układu krążenia

Sterole są składnikiem wszystkich organizmów żywych. Występują wolno lub są związane estrowo z kwasami tłuszczowymi. Dzielimy je na zoosterole - zwierzęce, fitosterole - roślinne i mikosterole. Cholesterol jest natomiast głównym sterolem wytwarzanym w...

Zboża

Kasza jęczmienna - właściwości, przepisy

Kasza jęczmienna - właściwości, przepisy

Nie bez powodu kasza jęczmienna była jednym z głównych składników w kuchni naszych babć. Jest zaliczana do grupy najzdrowszych kasz i wykazuje prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu. Niestety, coraz częściej o niej zapominamy, zastępując ją innymi...

Zioła i przyprawy

Kurkuma - pochodzenie i zastosowanie, właściwości

Kurkuma - pochodzenie i zastosowanie, właściwości

Kurkuma to przyprawa stosowana od tysiącleci. Jest podstawą potraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając im niepowtarzalny smak i zapach. Poza swoimi właściwościami kulinarnymi kurkyma coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie....

Alkohole

Alkohol a zdrowie

Napoje alkoholowe to przede wszystkim puste kalorie, czyli poza energią nie dostarczają organizmowi żadnych cennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ze spalania w organizmie 1 g alkoholu etylowego uzyskujemy aż 7 kcal. Alkohol...