Badania krwi - cholesterol
Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.
Witam. Wyniki badań wskazują na upośledzoną tolerancję glukozy i zbyt wysoki poziom cholesterolu - jest to wynik otyłości. Brak spadku masy ciała prawdopodobnie przyczyni się w najbliższym czasie do rozwoju cukrzycy, dlatego sugerowałabym konsultację z dietetykiem który przygotuje dla Pani odpowiedni program odchudzania się. Konieczne jest również podejmowanie systematycznego wysiłku fizycznego. Dodatkowo warto ocenić funkcję tarczycy (poziom TSH) i zweryfikować czy problemy z odchudzaniem się nie są spowodowane niedoczynnością gruczołu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wyniki badań obciążenia glukozą – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wynik badania poziomu cholesterolu do analizy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy takie wyniki testu obciążenia glukozą są dobre? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Badania obciążenia glukozą i poziomu insuliny – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co mogą oznaczać wyniki badania glukozy? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Co oznaczają wyniki glukozy i insuliny przy PCOS? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Jaka jest interpretacja wyników badania obciążenia glukozą i insuliny? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Wynik badania poziomu glukozy i insuliny u 31-latki – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Co może oznaczać wynik badania poziomu glukozy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Interpretacja wyników krzywej glukozy i insuliny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Badania dla cukrzyków
Badania dla cukrzyków obejmują różne testy wykonyw
Glikemia poposiłkowa (WIDEO)
Wysokość glikemii poposiłkowej Stężenie glukozy w
Stan przedcukrzycowy - rozpoznanie, objawy i czynniki ryzyka cukrzycy typu 2, porady dla cukrzyków
Stan przedcukrzycowy to stan wysokiego ryzyka cukr