Mężczyzna , 32 lata Dzień dobry, dzis, zrobiłem lipidogram. Bardzo proszę o interpretacje i ewentualne zalecenia. Cholesterol całkowity 200(zakres referencyjny <200), HDL 42(>35), triglicerydy 97(<200), LDL 139 mg/ dl. (<115) Czy wyniki są bardzo złe ? Mam 31 lat, pale około 6 papierosów dziennie.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Badania

Badanie cholesterolu

Badanie poziomu cholesterolu powinno być rutynowo wykonywane u kobiet powyżej 45 roku życia i u mężczyzn powyżej 35 roku życia. Bez względu na wiek badanie to jest wskazane w przypadku stwierdzenia występowania czynników ryzyka chorób układu krążenia,...

Badania

Lipidogram - wskazania, przebieg, normy, interpretacja

Lipidogram to badanie polegające na analizie wyników badania poziomu cholesterolu we krwi, frakcji cholesterolu LDL i HDL oraz poziomu triglicerydów. Dodatkowo na podstawie lipidogramu wykonywane są współczynniki aterogenności: indeks Castelliego, indeks...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Cholesterol - normy, HDL, dieta, leczenie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi może wiązać się z zaburzeniami gospodarki lipidowej w organizmie. Wiele badań potwierdza, że wysoki cholesterol to też znaczący czynnik ryzyka wystąpienia groźnych chorób, takich jak zawał serca, miażdżyca, choroba...

Normy laboratoryjne

Cholesterol HDL - charakterystyka, przebieg, normy, interpretacja

Cholesterol HDL, czyli lipoproteiny wysokiej gęstości (high-density lipoprotein) to frakcja cholesterolu mająca korzystny wpływ na organizm człowieka. Inna nazwa cholesterolu HDL to alfa-lipoproteina. Potocznie zaś cholesterol HDL nazywa się dobrym cholesterolem....

Układ pokarmowy

Zapalenie trzustki - przyczyny, objawy, leczenie

Zapalenie trzustki - przyczyny, objawy, leczenie

O chorobach trzustki zrobiło się głośno po informacjach w mediach o przypadkach śmierci celebrytów i aktorów w wyniku raka trzustki. Z chorobą przegrała polska aktorka Anna Przybylska, Steve Jobs - współzałożyciel koncernu Apple, a także aktor Patrick...

Cholesterol całkowity

Normy cholesterolu - prawidłowe normy, przebieg badania, dieta

Czym jest cholesterol? Jakie są normy cholesterolu? Jest to związek chemiczny, który jest bardzo potrzebny do prawidłowej pracy organizmu. Cholesterol występuje nie tylko w osoczu krwi, ale także w tkankach. Cholesterol dzieli się na zły i dobry. W ostatnich...

Normy laboratoryjne

Cholesterol całkowity - wskazania, przebieg, normy

Cholesterol całkowity oznacza się podczas badania biochemicznego krwi. Nadmiar cholesterolu całkowitego utożsamiany jest zazwyczaj z nadwagą, spożywaniem tłustych potraw oraz z ryzykiem zawału serca i udaru. Warto jednak pamiętać, że część cholesterolu...

Diety od A do Z

Dieta na cholesterol

Dieta na cholesterol

Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, "zapycha" naczynia krwionośne i zagraża naszemu sercu. W naszych naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między „dobrymˮ a „złym" cholesterolem. „Dobry" cholesterol w wynikach badań morfologicznych...