Owoce i warzywa a cukrzyca
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny bardzo uważać na swoją dietę. Nawet jeśli spożywają zdrowe produkty, takie jak warzywa czy owoce, powinny zwracać na poziom cukru w nich zawarty.
Skłonność do zachorowania na cukrzycę ma podłoże genetyczne, więc jak najbardziej powinna być Pani pod stałą kontrolą lekarza.
Proponuję również ograniczyć słodycze, węglowodany proste, fast food i żywność przetworzoną.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Niestety niska masa ciała nie jest gwarancją, że nie zachoruje się na cukrzycę typu II. Sugerowałabym Pani powtórzenie badania i jeżeli znowu będzie wysoki suegrowałabym wprowadzenie diety o niskiej podaży cukrów prostych bazującej na produktach o niskim indeksie glikemicznym, która może podziałać prewencyjnie na rozwój pełnoobjawowej cukrzycy.
Proponuję zastosować dietę opartą o produkty z niskim indeksem glikemicznym ponieważ jest obciążenie genetyczne, a niska masa ciała nie zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy typu II. Zachęcam do przeczytania mojego artykułu http://www.ciazowy.pl/artykul,zdazyc-przed-cukrzyca,2829,1.html
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego poziom cukru nie spada? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Skoki cukru u osoby chorej na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr inż. Katarzyna Łacina
- Czy badanie glukozy na czczo raz do roku wystarczy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Niski poziom cukru w cukrzycy typu I – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jakie są normy poziomu cukru po jedzeniu? – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
- Niski indeks glikemiczny i suszone śliwki przy cukrzycy – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czosnek i cebula w diecie na cukrzycę typu 2 – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Spożywanie gruszek przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Duży poranny poziom cukru – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
artykuły
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych
Regularnie odwiedzaj lekarza Nieleczona cukrzyca m