Kobieta , 18 lat Witam. Robiłam ostatnio badania kontrolne w kierunku tarczycy, ponieważ kilku członków mojej rodziny ma z nią problemy np: mama Hashimoto. W 2009r poziom TSH wynosił 2.03 a w 2014r. 2.67 (zakres referencyjny 0.27-4.2). Teraz Tsh wynosi 3.19 ( zakres 0.51-4.3). Czy to że tsh rośnie może znaczyć, że w przeszłości mogę mieć problem z tarczycą? Dodam, że FT4 wynosi 1.13 ( norma 0.98 - 1.63) glukoza 85 ( 60- 99) kreatynina 0,90 (0.4 - 1,0) leukocyty 8.0 (4.0 - 10.0)
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Lek. Aleksandra Witkowska 79
Lek. Aleksandra Witkowska Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

witam,
wyniki sa prawidłowe i póki co nie sugerują żadnych problemów z tarczycą.
Może Pani oznaczyć przeciwciała przeciwtarczycowe jeżeli w rodzinie były przypadki chorób autoimmunologicznych tarczycy.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: Poziom leukocytów – Test poziomu leukocytów to badanie krwi wykonywane w celu pomiaru ilości białych krwinek. Leukocyty pomagają w zwalczaniu zakażeń, nazywane są one niekiedy białymi krwinkami. Istnieje 5 głównych typów leukocytów: bazofile, eozynofile, limfocyty, monocyty, neutrofile.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badania krwi - TSH (WIDEO)

Badania krwi - TSH (WIDEO) Odtwórz wideo

TSH sprawia, że zwiększa się objętość krwi, która przepływa przez tarczycę. TSH ma również wpływ na ilość wydzielanych przez tarczycę hormonów. Na poziom TSH wpływa stres lub niska temperatura, co sprawia, że poziom TSH się podnosi. Z kolei poziom TSH...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Najczęstsze pytania o tarczycę. Odpowiada dr Marek Niewiedzioł

Najczęstsze pytania o tarczycę. Odpowiada dr Marek Niewiedzioł

Jeden z ważniejszych gruczołów w naszym organizmie Tarczyca jest malutka (waży zaledwie 30-60g), ale odpowiada za bardzo ważne funkcję praktycznie wszystkich komórek w ludzkim organizmie. Jej prawidłowa praca ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia....