Kobieta , 21 lat Witam, mam 20 lat. Obecnie w okresie wakacyjnym jestem kelnerka, co zaburzyło moj cały system odżywiania. I mam pytanie czy jesli np. Zaczynam prace o 16 kończę o 3 to nie martwiąc sie o tycie moge zjesc o 2? Czy będąc te 11h na nogach(ciagle maszerując po sali z taca) moge spożywać wiecej kalorii niz normalnie?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Rozkład posiłków uzależniony jest przede wszystkim od rozkładu dnia. Jeżeli wstaje Pani później, później też spożywa śniadanie. Proponowalibyśmy Pani spożycie ostatniego posiłku nie później niż o 1:30, zakładając, że chodzi Pani spać o 3:30 - 4:00. Ważne też, żeby nie był to jakiś zapychacz: słodycze, kebab, frytki - warto by było przygotować sobie coś lekkiego, ale pełnowartościowego. Posiłek powinien dodać Pani energii, ale jednocześnie dać uczucie sytości. Wskazanym byłoby, żeby zawierał pełnowartościowe białka (pochodzenia zwierzęcego - ryby, mięso, jaja, nabiał) oraz odpowiednie tłuszcze (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechy, nasiona).
Z pewnością przy zwiększonym wysiłku fizycznym, za który z pewnością można uznać Pani pracę, należałoby się zastanowić nad zwiększeniem porcji w stosunku do diety, którą stosowała Pani przed podjęciem pracy. Nie należy jednak zwiększać tylko jednego posiłku, dotyczy to całej diety i odpowiedniego rozłożenia energetycznego na poszczególne posiłki.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Żywienie – Żywienie warunkuje zdrowie człowieka, dlatego tak ważne jest spożywanie wartościowych produktów spożywczych. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda – to sposób na życie. Dzięki zbilansowanej, zróżnicowanej diecie dostarczamy cennych składników odżywczych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Kawa

Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Według badań przeprowadzonych przez TNS OBOP prawie 75% Polaków przyznaje się do regularnego picia małej czarnej. 27% spośród nas pije kawę, aby się zregenerować, 23% dla relaksu, 18% dla smaku, a jedynie 10% po to, aby się obudzić. Wielokrotnie prowadzone...

Owoce

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Antyoksydanty...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Właściwości cukru brzozowego Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych...

Odchudzanie

Zasady zdrowego odchudzania

Zasady zdrowego odchudzania

Zasady zdrowego odchudzania warto mieć w małym paluszku przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety odchudzającej. Odchudzanie wydaje się tematem dobrze znanym, zwłaszcza kobietom, ale mimo to wiele osób popełnia podstawowe błędy. Jeśli chcesz schudnąć - pamiętaj,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie i chce posiadać zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy,...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta niełączenia

Dieta niełączenia, zwana także rozdzielną lub Andersona, dzieli wszystkie produkty spożywcze na 4 grupy. Jej główną zasadą jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi w jednym posiłku oraz ograniczanie węglowodanów. Dieta rozdzielna opiera...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta 1500 kcal - zasady, posiłki, składniki, jadłospis

Dieta 1500 kcal to skuteczny sposób na odchudzanie i uzyskanie smukłej sylwetki. Tak jak dieta 1000 kcal, zakłada znaczne ograniczenie spożywanych posiłków, jednak w przeciwieństwie do niej nie powoduje ciągłego uczucia głodu. Taka dieta odchudzająca...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks...

Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik a odchudzanie

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka. Z tego powodu przez długi czas błonnik był uważany za substancję nie mającą większego znaczenia dla funkcjonowania...