Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Rozkład posiłków uzależniony jest przede wszystkim od rozkładu dnia. Jeżeli wstaje Pani później, później też spożywa śniadanie. Proponowalibyśmy Pani spożycie ostatniego posiłku nie później niż o 1:30, zakładając, że chodzi Pani spać o 3:30 - 4:00. Ważne też, żeby nie był to jakiś zapychacz: słodycze, kebab, frytki - warto by było przygotować sobie coś lekkiego, ale pełnowartościowego. Posiłek powinien dodać Pani energii, ale jednocześnie dać uczucie sytości. Wskazanym byłoby, żeby zawierał pełnowartościowe białka (pochodzenia zwierzęcego - ryby, mięso, jaja, nabiał) oraz odpowiednie tłuszcze (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechy, nasiona).
Z pewnością przy zwiększonym wysiłku fizycznym, za który z pewnością można uznać Pani pracę, należałoby się zastanowić nad zwiększeniem porcji w stosunku do diety, którą stosowała Pani przed podjęciem pracy. Nie należy jednak zwiększać tylko jednego posiłku, dotyczy to całej diety i odpowiedniego rozłożenia energetycznego na poszczególne posiłki.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak rozplanować zdrowe odżywianie w pracy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Rozkład posiłków na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie odżywianie i ćwiczenia przy 10 godzinach pracy? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- O której godzinie najlepiej jeść kolację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- O której godzinie jeść kolację? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co zjeść na kolację, aby uniknąć podjadania wieczorem? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jadłospis dla 47-latki o wadze 110 kg – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie 1500 kcal podczas jednego posiłku – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie posiłków a praca trzyzmianowa – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Nieregularne odżywianie u 40-latka – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka