Prawidłowe przygotowanie owsianki a jej wartość odżywcza

Dzien Dobry!jak jest najzdrowiej przygotowywac owsianke?podobno rozgotowana dziala jak prosty cukier.to prawda?a jesli gotowac to wrzucac do wrzacej wody lub mleka czy mozna zalac platki i dopiero zaczac gotowanie?ile minut zeby ich nie rozgotowac?przykrywac czy nie?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Co na otyłość brzuszną?

Otyłość brzuszna niesie bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest to nie tylko problem medyczny, ale także ekonomiczny i społeczny. Prof. Wojciech Drygas informuje, o czym należy pamiętać, podczas walki z tą chorobą.

Najłatwiej i z zachowaniem pełniej wartości odżywczej jest stosować płatki błyskawiczne, które zalewa się ciepłą wodą lub mlekiem i po zamieszaniu i odczekaniu 10 minut są gotowe do zjedzenia.

0

Witam Panią,

Produkty takie jak makarony, ryże, kasze czy właśnie owsiankę najlepiej gotować al'dente. w ten sposób nie uwalnia się tyle cukrów i produkt ma niższy Indeks Glikemiczny. Nie ma az takiej równicy czy Pani je wrzuci do wrzącej wody, mleka czy nie i czy Pani je przykryje podczas gotowania. Należy próbować przy gotowaniu i zakończyć proces jak będą na pół twarde. Nie zgodzę się z przedmówczynią, że najlepsze są płatki błyskawiczne ponieważ są silniej przetworzone od płatków owsianych górskich i mają mniej wartości odżywczych.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty