Osoba Przez 4 miesiące leczyłam anemię z niedoboru żelaza (na początku leczenia poniżej normy hemoglobina, HCT i RBC oraz niskie żelazo — 9,5, a norma od 9) i podwyższone TIBC. Zrobiłam kontrolne badanie krwi po 4 miesiącach przyjmowania preparatów żelaza (miałam prawie 2-tygodniową przerwę od momentu zakończenia leczenia). Wszystkie wyniki są w porządku, nieznacznie obniżone RBC 4,03 (N 4,2-5,5) - chociaż gorzej niż przed leczeniem, min. podwyższone MCV 103 (N 80- 97) i MCH 34,5 (N 26-33). Hemoglobina i inne parametry okej, ale jakiś dziwny nadmiar żelaza 215 (N 37-145), TIBC okej — 308 (N 228-428), i co najważniejsze dziwne osłabienie, nawet czuję się gorzej niż przed leczeniem i w czasie leczenia (3 tygodnie nie biorę już preparatów żelaza). Jak długo po leczeniu powinnam czuć takie osłabienie i taki nadmiar żelaza (przed leczeniem miałam niedobór żelaza)? Czy powinnam zwrócić się z wynikami do lekarza, bo właściwie pozostałe wyniki są w normie. Czy też powinnam się cieszyć, że wyniki żelaza są nawet powyżej normy? Tak pomogły tabletki? Czy też uszkodziłam sobie wątrobę, bo w podobnym czasie leczyłam też grzybicę paznokcia i przez 3 miesiące jadłam tabletki, po których się fatalnie czułam oraz przebywałam czasowo w kraju o niskim poziomie higieny? Innych leków poza wymienionymi nie spożywałam i na nic innego nie chorowałam.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Magdalena Kowalska 59
Lek. Magdalena Kowalska Stażysta/Rezydent, Warszawa Mokotów
Edytuj odpowiedź

Droga Pani!

Wyniki, które Pani przedstawiła wskazują na przedawkowanie preparatów żelaza. Mogło ono spowodować stany osłabienia, które Pani teraz odczuwa. Może jednak też doprowadzić do zaburzeń jelitowych, tj. biegunka, bóle brzucha. Ciężko określić, po jakim czasie poziom ten się wyrównuje. Poziom żelaza podlega wahaniom dobowym i w różnych oznaczeniach może się różnić o 10-40%!

Tak czy inaczej, proponowałbym zgłosić się z tym problemem do swojego lekarza prowadzącego w celu wyjaśnienia tej sytuacji i wdrożenia odpowiedniego postępowania.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Krew i naczynia krwionośne – Układ krwionośny człowieka jest zamkniętym systemem żył i tętnic, w których krąży krew. Obieg krwi w naczyniach krwionośnych wymusza serce. Układ krwionośny wraz z układem limfatycznym i systemem naczyń włosowatych tworzą układ krążenia. Naczynia krwionośne można podzielić na: żyły, tętnice, naczynia włosowate.
  • Anemia – Niedokrwistość (potocznie nazywana anemią) jest patologicznym stanem, o którym mówimy, kiedy dochodzi do zmniejszenia liczby erytrocytów (czerwonych krwinek), poziomu hemoglobiny (barwnika erytrocytów odpowiedzialnego za transport tlenu) we krwi oraz wskaźnika zwanego hematokrytem (stosunek objętości erytrocytów do objętości krwi).

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: