Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Monika Bigoś 83
Monika Bigoś Dietetyk, Kraków 83 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Stopniowe eliminowanie słodyczy, zbadanie żeby w diecie była spora ilość błonnika pokarmowego, który pomaga zapanować nad ochotą na słodycze, wygładza krzywą cukrową, a także odpowiednia aktywność fizyczna. Namawiam na choć jedną wizytę u dietetyka, który ułoży dla Pani choć 7 jadłospisów - będzie Pani wiedziała jak komponować swoje posiłki.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam, sposobem żywienia, który jest najzdrowszy w świetle obecnej wiedzy żywieniowej i medycznej, także w redukcji masy ciała, jest dieta śródziemnomorska. By dobrze dobrać zalecenia ilościowe oraz spróbować ograniczyć w diecie słodycze, zamieniając je na inne produkty, niezbędne jest zebranie wywiadu żywieniowego i poznanie zwyczajów żywieniowych. Zapraszam na konsultację. Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam Panią,

Słodycze to nałóg i można go pokonać!! Im mniej będzie Pani ich jadła tym szybciej o nich Pani zapomni. Apetyt na słodycze może być spowodowany źle zbilansowaną dietą. Jeżeli w jadłospisie są braki składników odżywczych a najczęściej zbyt mało węglowodanów złożonych to organizm zaczyna domagać się energii a w tym momencie Pani sięga po najprostsze jej źródło czyli cukry proste zawarte w słodyczach. Jeżeli jadłaby Pani regularnie 5 pełnowartościowych posiłków dziennie to z pewnością miałaby Pani mniejszą ochotę na słodkie.
Widzę że jest Pani z Warszawy więc serdecznie zapraszam na konsultację dietetyczną. Na wizycie bliżej przyjrzę się Pani obecnej diecie, wskażę błędy i postaram się przekazać Pani niezbędną wiedzę odnośnie zdrowego żywienia. W czasie spotkania wykonuję pomiary:
masy ciała
tkanki tłuszczowej
nawodnienia organizmu
masy mięśniowej
masy kostnej
czynnej(AMR) i biernej(BMR) przemiany materii
określam rodzaj sylwetki (WHR)

Przeprowadzę również szczegółowy wywiad żywieniowy i zdrowotny, tak aby dieta była jak najbardziej indywidualna.
Muszę się zorientować jaki jest Pani styl życia, ile ma Pani czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pani preferencje smakowe itp.
Na podstawie wyników z pomiarów i informacji uzyskanych z wywiadu układam indywidualną i odpowiednio zbilansowaną dietę.

Jeżeli zdecydowałaby się Pani na współpracę zachęcam do kontaktu:
joana.wasiluk@o2.pl lub 506225670

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Nadwaga – Przyczyny nadwagi są różne. Nie zawsze nadwaga i otyłość wynikają z lenistwa żywieniowego lub złej diety. Zbyt duża masa ciała może mieć podłoże psychiczne lub emocjonalne. Wówczas jedzenie traktuje się jak rodzaj nałogu i określa się jako uzależnienie od jedzenia.
  • Substancje słodzące – Mianem „substancji słodzących” określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. Cukier rafinowany jest źródłem energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, a jedynie tzw. pustych kalorii. Nadmiar cukru w diecie jest przyczyną wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy, cukrzycy.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Substancje słodzące

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Słodki zabójca Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 25 gramów cukru, czyli około sześciu łyżeczek. Nie chodzi tu tylko o cukier dodawany samodzielnie, np. do herbaty, ale o cukier ogólnie, który znajduje się w wielu...

Słodycze

Poliole - czym są, rodzaje polioli, korzyści stosowania, skutki uboczne

Osoby będące na diecie redukcyjnej albo te, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, często szukają produktów o obniżonej zawartości tłuszczów i cukrów. Co prawda na rynku spożywczym mamy dostęp do takich produktów, ale na własną rękę powinniśmy przyglądać...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Newsy - zdrowie

Kawa i herbata z dodatkami mogą przyczyniać się do nadwagi

Liczne badania udokumentowały potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy, takie jak zapobieganie demencji, chorobom serca i licznym nowotworom. Jednak, jak wynika z nowej analizy, słodząc ten napój, ograniczamy jego profilaktyczne właściwości....

Substancje słodzące

Dlaczego warto wykluczyć z diety syrop glukozowo-fruktozowy?

Dlaczego warto wykluczyć z diety syrop glukozowo-fruktozowy?

Dlaczego coraz więcej ludzi ma problem z nadwagą i otyłością? Dlaczego tak trudno jest schudnąć? Gdyby odpowiedzi na te pytania były proste, wszyscy byliby szczupli i nikt nie musiałby zastanawiać się, na jakiej diecie będzie miał największe szanse,...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło" - to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat - tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego...

Newsy

Napoje niskokaloryczne mogą powodować otyłość i choroby serca

Naukowcy z Uniwersytetu Purdue byli zaskoczeni wynikami swojego badania. Odkryli oni, że dietetyczne napoje gazowane dezorientują mózg, a produkty o słodkim smaku powodują uwalnianie hormonów regulujących poziom cukru we krwi. Sztuczne słodziki również...

Słodycze

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Lubisz czekoladę? Warto wiedzieć, że spożywanie 2-3 kostek dziennie pozytywnie wpływa na organizm i samopoczucie. Pod jednym warunkiem - czekolada musi zawierać minimum 70 proc. kakao. Sprawdź, do jakich reakcji dochodzi w organizmie po zjedzeniu czekolady. W...

Słodycze

Naukowcy poprawiają smak stewii

Naukowcy poprawiają smak stewii

Cukier jako dodatek do żywności jest coraz powszechniej demonizowany. Jednak w wyniku niespadającego zamiłowania konsumentów do słodkiego smaku i poszukiwań alternatywnej metody słodzenia, rynek światowy już od jakiegoś czasu podbija stewia - niezawierający...