Problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów i ciągłe podjadanie

18 lat, 157 cm i około 76 kg. Tragedia.Wiele razy próbowałam je zrzucić i nigdy mi nie wyszło. Brak silnej woli, brak ambicji, zero pewności siebie, niska samoocena, objadanie się.. co chwilę podjadam, coś chrupię, przegryzam, często kaloryczne rzeczy. I chyba zajadam emocje - smutek, złość - a czasem nawet jem z nudów, bo wiem, że nie jestem głodna i nie muszę tego zjeść, ale i tak jem. Jeśli zmuszałam się do ćwiczeń, wytrzymywałam max. 2 tyg. Jestem załamana, już nie wiem, co ze sobą zrobić..
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.

Witam Panią,

Przede wszystkim musi Pani uwierzyć w siebie i postawić sobie realny cel! Zajadanie stresów prowadzi do błędnego koła - je Pani pod wpływem emocji a potem ma Pani wyrzuty sumienia i się Pani denerwuje że zjadła. to do niczego dobrego nie doprowadzi a jak tak dalej pójdzie to zaczną się poważne problemy ze zdrowiem - wysoki cholesterol, miażdżyca, cukrzyca, zaburzenia hormonalne itp. Myślę że nie chce Pani osiągną takiego stanu. Pierwszy krok już Pani zrobiła pisząc tutaj wiec pora na kolejne. Jest Pani sobą młodą i wszystko jest do osiągnięcia tylko trzeba bardzo tego chcieć i się nie poddawać!!!
Osobiście prowadzę pacjentów którzy zaczynali tak jak Pani a teraz cieszą się ze swoich efektów w odchudzaniu i czerpią radość z życia.
Przede wszystkim powinna odstawić Pani podjadanie, niezdrowe przekąski. Co do ćwiczeń to zalecam się nie przemęczać na początek ponieważ przy wysokiej wadze i intensywnych ćwiczeniach obciąża Pani stawy. Jednak ruch jest potrzebny i tu polecam spacery, lekkie aeroby, basen itp.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ułożyć konkretny jadłospis. W tym celu musiałabym przeprowadzić wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jest to możliwe podczas osobistej konsultacji dietetycznej lub drogą mailową. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu. Z pewnością jednak powinna Pani zadbać o regularność posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.

Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
Trzeba obrać cel i sukcesywnie do niego dążyć. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem, który pomoże Pani w walce z redukcją masy ciała. Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez tych danych ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.

Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty