Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej

Witam, Mam spore problemy z trawieniem od jakiegoś miesiąca. Chciałabym do czasu diagnozy przejść na dietę lekkostrawną, lecz te w Internecie są dość sprzeczne ze sobą. Czy można jeść pszenne pieczywo? Czy można jeść groszek i fasolkę szparagową? Czy istnieje jakaś dieta, która nie ma takich sprzeczności w sobie? Oczywiście po diagnozie udam się do dietetyka w celu dobrania najodpowiedniejszego doboru diety Pozdrawiam, Natalia
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

Dieta lekkostrawna to pojęcie bardzo ogólne. Podstawowym założeniem jest eliminacja produktów wysokobłonnikowych (produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw i owoców pestkowych, ze skórką, na surowo), potraw smażonych, ostrych przypraw i soli. Jednak dietę lekkostrawną stosuje się w bardzo różnych schorzeniach i jest ona modyfikowana w stosunku do indywidualnych potrzeb pacjenta. Zalecamy do czasu diagnozy spożywać pieczywo graham, owoce i warzywa bez skórki, najlepiej gotowane. Dodatkowo wykluczamy produkty powodujące wzdęcia : rośliny strączkowe, kalafior, brokuły, cebulowate. Wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie. Ważne, aby spożywać odpowiednią ilość płynów - przede wszystkim wodę niegazowaną, uwaga na kawę i mocne herbaty. Proszę obserwować swój organizm i eliminować produkty, po których nasilają się problemy trawienne.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty