Problemy z nabraniem wagi u 19-letniej osoby

Dzień dobry. Mam 19 lat i ważę 36 kg przy wzroście 152. Mam sporą niedowagę a nie mogę przytyć. Nie wiem co dokładnie mam jeść aby moje ciało nabrało tkanki tłuszczowej oraz mięśni. Staram się jeść dużo różnych produktów ale bez skutku. Bardzo zależy mi na zmianie swojego wyglądu oraz na poprawie samopoczucia, ponieważ odczuwam zmęczenie i niechęć do działania. Proszę o pomoc. 
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam. Rzeczywiście ma Pani sporą niedowagę. Zalecałabym wybrać się do lekarza, aby poszukać przyczyny takiego stanu. Czasami problemy z przytyciem wiążą się z różnymi schorzeniami, dlatego warto się przebadać, zwłaszcza jeśli odczuwa Pani zmęczenie. Aby przybrać na wadze, należy oczywiście zwiększyć dzienną podaż energii (kalorii), ale przy tym należy starać się jeść produkty zdrowe, które dostarczają potrzebnych dla organizmu składników. Oto ogólne zalecenia, które mogą Pani pomóc:
- Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Codziennie należy spożywać takie produkty jak: kasze, płatki zbożowe (np. owsiane, gryczane, jaglane), ryż, ziemniaki, pieczywo Graham lub razowe z dużą ilością ziaren, wyroby z mąki pełnoziarnistej lub Graham (np. makarony, kluski, naleśniki).
- Codziennie 2-3 porcje półtłustych produktów mlecznych (twaróg, jogurt, kefir), desery mleczno-owocowe z dodatkiem orzechów. Śmietana i sery żółte od czasu do czasu również mogą się znaleźć w diecie, jednak proszę nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych
- kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca)
- minimum kilka razy w tygodniu: chude mięso, jaja i potrawy jajeczne np. omlety, jajecznica, sosy i zupy zaprawiane żółtkiem
- 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie
- wysokokaloryczną a jednocześnie zdrową przekąską są orzechy i pestki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane oraz wiórki kokosowe (można je dodawać np. do pieczywa, do musli, do deserów)
- codziennie można spożywać owoce świeże takie jak: banany, awokado, śliwki, gruszki, ananas, winogrona, mango, figi
- w umiarkowanych ilościach owoce suszone, bez konserwantów (np. morele, figi, daktyle, śliwki, papaja, żurawina)
- można pić świeże soki przecierowe owocowe i warzywne
- od czasu do czasu miód oraz dżemy
- masło (w umiarkowanych ilościach)
- codziennie oleje roślinne (zwłaszcza do surówek i sałatek, można także dodawać do zup po przyrządzeniu) np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej rydzowy, olej lniany
- świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych kalorii są także gęste koktajle owocowe lub warzywne z dodatkami np. płatków owsianych
- warto wprowadzić także gęste zupy kremy warzywne z dodatkiem masła bądź oleju, z ziemniakami, grzankami, makaronem lub ryżem
- Nie wolno też zapominać o spożywaniu kilku porcji świeżych warzyw i owoców dziennie oraz o piciu wody mineralnej niegazowanej między posiłkami.
- Nie należy spożywać potraw smażonych, panierowanych, wzdymających oraz słodyczy, żywności fast-food, mocno solonych, produktów typu instant (np. zupki w proszku).
- Niewskazana jest także kofeina, czyli należy unikać kawy, mocnej herbaty oraz napojów energetyzujących.
- Dokładniejszych wskazówek można udzielić dopiero po zebraniu wywiadu. Gdyby chciała Pani skorzystać z indywidualnego jadłospisu, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Witam serdecznie,
Na początku zalecam zrobić badania np. na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinna Pani skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pani styl życia, stan zdrowia, ile ma Pani czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pani preferencje smakowe itp. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mnie jednak powinna Pani spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinna Pani unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinna Pani być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pani zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty