Problemy z układem pokarmowym w czasie kuracji antybiotykami

Mam 24 lata. Przez ponad miesiąc brałam antybiotyki i leki przeciwzapalne. Po kuracji zaczęły się u mnie problemy jelitowe: bóle w dole brzucha, biegunki, wzmożona i głośna perystaltyka. Zauważyłam też śluz w stolcu. Brałam Debretin, później Tribux forte, ale poprawa była chwilowa. Cały czas biorę probiotyki. Staram się jeść małe, lekkostrawne posiłki, nie piję mleka, alkoholu ani kawy. Upłynęły już prawie 3 miesiące i chociaż biegunki minęły, ja wciąż odczuwam wzdęcia, bulgotanie, piszczenie, a czasami bóle brzucha. W dodatku mam powiększone podbrzusze. Czy odbudowa flory jelit po antybiotykoterapii trwa tak długo, czy coś jest nie tak? Co powinnam jeść, a czego unikać? Dodam jeszcze, że prowadzę siedzący tryb życia, a słyszałam, że ruch jest wskazany przy dolegliwościach jelitowych, czy to prawda?

KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Lek. Magdalena Szymańska
65 poziom zaufania

Dzień dobry!

Miesiąc antybiotykoterapii połączonej z lekami przeciwzapalnymi może mieć bardzo zły wpływ na układ pokarmowy. Jeżeli osłona nie była stosowana od samego początku to faktycznie mogło dojść do uszkodzenia naturalnej bariery ochronnej a także do zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej. Odbudowa równowagi może potrwać jakiś czas, zależy od szkód wyrządzonych przez terapię.

Jeżeli chodzi o prezentowane objawy to mogą być one skutkiem stosowanego leczenia, ale może też być to sprawa dodatkowa. Z opisanych objawów można podejrzewać, iż może to być również zespół jelita drażliwego.

Gdyby diagnoza się potwierdziła to przedstawiam kilka zasad dotyczących żywienia:

- należy spożywać regularnie 4-5 mniejszych posiłków, unikać jedzenia w pośpiechu, na stojąco,
- posiłki powinny być ciepłe i przygotowywane w domu,
- wskazane jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w folii, na ruszcie,
- nie powinno się smażyć na tłuszczu,
- unikać produktów bogatych w tłuszcz,
- wskazane są wędliny drobiowe, polędwica, szynka, cielęcina, indyki, kurczaki, jagnięcina, króliki i chude ryby,
- stosowanie łagodnych przypraw: sok z cytryny, melisa, koperek, pietruszka, majeranek, cynamon, goździki, wanilia, bazylia, estragon,
- należy pić dużo wody oraz soków bez cukru.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty