Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam,
w diecie Pani córki mogą znaleźć się:
- tofu (wzbogacane w wapń),
- mleko sojowe
- fasola,
- soja,
- soczewica
- jarmuż,
- mak,
- płatki owsiane,
- migdały,
- natka pietruszki,
- ryby drobno ościste,
- soczewica,
- boćwina,
- amarantus,
- orzechy włoskie,
aby wapń był lepiej przyswajalny warto zadbać o to, by posiłki były zróżnicowane.
Np. migdały zawierają znaczne ilości fosforu, który jest potrzebny do przyswojenia wapnia pochodzącego np. z mleka sojowego, dlatego warto je ze sobą łączyć.
Zapraszam do zapoznania się z artykułami oraz przepisami, znajdującymi się na prowadzonym, przeze mnie blogu http://fit-amina.blogspot.com/
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nietolerancja laktozy u 11-latka – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Co można jeść przy nietolerancji laktozy? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy nietolerancja laktozy trwa do końca życia? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy nietolerancja laktozy minie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co jeść przy nietolerancji laktozy? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jaki test na nietolerancję laktozy wykonać? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy osoba z nietolerancją laktozy nie może przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak dostarczać do diety odpowiednią ilość wapnia? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakie pieczywo mogę jeść przy nietolerancji laktozy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
artykuły
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Węglan wapnia (wapń) - charakterystyka, zastosowanie i przeciwwskazania
Węglan wapnia jest nieorganicznym związkiem chemic
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f