Błędy w dietach odchudzających
Witam,
Pani masa ciała wskazuje na otyłość. Bardzo dobrze, że zaczęła Pani dbać o prawidłowy styl życia- zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną.
Do żywności typu light należą produkty do których na miejsce składników o zmniejszonej ilości dodawane są inne np. prozdrowotne takie jak błonnik, składniki mineralne czy witaminy, ale również dodawane jest białko, węglowodany lub też składnik ten nie jest zastępowany niczym. Warto wspomnieć, że czasami produkt „light” ma stosunkowo niewiele mniej kalorii niż jego pełnowartościowy odpowiednik lub żywność traktowana jako kaloryczna np. wafelek czy czekolada.
Niektóre produkty typu ligh są godne polecenia np. majonez „light” o zawartości tłuszczu prawie 50% mniejszym niż w pełnej wersji, inne jednak zwodzą nas tylko nazwą. Należy więc uważnie czytać etykiety.
Nie można też odżywiać się wyłącznie żywnością light. Stwarza ona, zagrożenie niedoborów niektórych składników np. jogurt 0% tłuszczu, który mimo iż jest niskokaloryczny nie powinien być wyłącznym produktem mlecznym spożywanym w całodziennej racji pokarmowej. Bez tłuszczu nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E i K. Znacznie korzystniej jest sięgać po produkty mleczne półtłuste, które zarówno dostarczają mniejszą ilość tłuszczu jak i pozwalają na swobodne wchłanianie składników mineralnych i witamin. Niektóre składniki tej żywności mogą być też przyczyną alergii, dlatego uważnie wybieraj produkty. Czasem produkty „light” mylony jest z innymi np. „slim”, „fitness”, „sport” lub „fit”, których zwartość kaloryczna może nie być zmniejszona, a dodany jest składnik wspomagający wysiłek fizyczny.
Żywność typu „light” powinna być raczej uzupełnieniem racjonalnej diety, w celu zmniejszenia ilości cukru czy cholesterolu w codziennym jadłospisie. Pamiętaj, że tylko racjonalna, prawidłowo zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna są gwarancją uzyskania prawidłowej masy ciała.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty light są skuteczne? – odpowiada Mgr Baszar El-Helou
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Mieszanie warzyw i owoców w koktajlach oczyszczająco-odchudzających – odpowiada Mgr Anna Szul
- Jakie są skutki jedzenia fast-foodów w nadmiarze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty mają najwięcej witamin, które warto spożywać w okresie letnim? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy spożywanie podgrzewanych w mikrofali produktów szkodzi zdrowiu? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jak zrzucić 5 kg przy treningach? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Codzienna suplementacja magnezu i multiwitaminy – odpowiada Mgr Anna Zientalska
artykuły
Zdrowsza alternatywa dla masła
Świeże, chrupiące pieczywo posmarowane masłem. Brz
Nutridrink - rodzaje, wskazania, przeciwwskazania, dawkowanie, cena i dostępność
Nutridrink to płynny preparat odżywczy stosowany w
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f