Produkty w diecie zaspakajające dzienne zapotrzebowanie na tryptofan

Witam. Chciałabym się dowiedzieć jakie ilości jaj, orzechów ziemnych, mięsa indyka zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na tryptofan? Ewentualnie jakieś inne produkty bogate w tryptofan. Wiem , że jajko zapewnia ok. 1/5 zapotrzebowania, ale raczej nie można zjeść 5 jajek, więc trzeba zamieniać dostarczycieli tryptofanu.
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Dzień dobry :)

Dzienne zapotrzebowanie na tryptofan wynosi ok. 4-5 mg na kilogram masy ciała. Proszę więc samodzielnie je oszacować.

Źródła największych ilości tryptofanu (ilości na 100 g produktu):
- sery żółte (ok. 300-400 mg),
- ser twarogowy (ok. 250 mg),
- jaja kurze całe (186 mg),
- baranina, cielęcina, wieprzowina, wołowina (od 200 do 250 mg),
- indyk (ok. 230 mg),
- mięso z piersi kurczaka (360 mg),
- mięso z uda kurczaka (ok. 260 mg),
- wędliny dobrej jakości oraz ryby świeże, z wyjątkiem soli i węgorza (średnio powyżej 200 mg),
- kasza manna (402 mg),
- ryż, makaron (ok. 100-140 mg),
- otręby pszenne (208 mg),
- fasola biała sucha (238 mg),
- groch nasiona suche (273 mg),
- soczewica sucha (254 mg),
- soja sucha (608 mg),
- mąka sojowa (798 mg),
- migdały (310 mg),
- orzeszki ziemne (275 mg),
- orzechy pistacjowe (246 mg),
- orzechy włoskie (199 mg),
- mak (276 mg),
- sezam (325 mg),
- słonecznik (342 mg),
- pestki dyni (374 mg),
- len (395 mg),
- kakao (249 mg).

Odpowiednio zbilansowana i różnorodna dieta bez problemu będzie dostarczać właściwych ilości tego aminokwasu. Wartości w nawiasach są podane dla lepszej orientacji i łatwiejszego przedstawienia głównych źródeł. Proszę jednak nie skupiać się na skrupulatnym liczeniu spożywanych ilości tryptofanu, a po prostu wzbogacić dietę o powyższe produkty.

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty