Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 4 3 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Prośba o pomoc w interpretacji wyników badań krwi u 25-latki

Czy mogłabym prosić o pomoc w interpretacji wyników? Hemoglobina 11,1 (norma 12--16) Hematokryt 36 (norma 37-47) MCH 25 (norma 27-35) MCHC 30 (norma 32-37) RDW-CV 16 (norma 12-15) Rozmaz z krwi: Limfocyty 50 (norma 20-45), Gran. kwasochłonne 6 (norma 1-5). OB: 18 (norma 2-15) Żelazo 22,7 (norma 37-145) Odżywiam się bardzo zdrowo (m.in. pijam domowe soki z czerwonych buraków). Od jakiegoś czasu wstaję rano niewyspana i ogólnie czuję się słabsza.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Badania krwi - hematokryt

Oznaczanie hematokrytów to badanie objętości osocza do objętości komórkowych głownie krwinek czerwonych (erytrocytów). Jednym z objawów wzrostu HCT jest nadkrwistość . Więcej o HCT opowie lekarz Łukasz Kowalski.

Wyniki wskazują na anemię. Należy udac się do lekarza aby ustalic jej przyczynę i rozpocząć leczenie.

Specjalista chorób wewnętrznych i diabetolog. Pracuje w Centrum Badań Klinicznych PI-House w Gdańsku i Spółdzielni Lekarskiej w Gdyni.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy