Mięso ekologiczne
Witam, bezpieczny termin trwałości mięsa mielonego zamrożonego – to 60-120 dni w temp. -18C (to zależy od gatunku mięsa i zawartości tłuszczu). Natomiast nie wszystkie tacki, na których mięso jest sprzedawane, mogą być poddawane mrożeniu.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Nie powinno się spożywać mięsa po terminie przydatności, nawet jeśli było głęboko zamrożone. Na opakowaniu zazwyczaj powinna być informacja ile czasu można je przechowywać w różnych warunkach, najczęściej są to 2-3 miesiące.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy bezpieczne jest spożywanie potraw z takim mięsem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mrożone pieczywo jest niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wartości odżywcze mrożonej kostki rybnej z mintaja – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jak przechowywać żywność, aby uniknąć strat w składnikach mineralnych? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Toksoplazmoza po zjedzeniu niedosmażonego kawałka mięsa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Ból żołądka po zjedzeniu przeterminowanego mięsa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wartościowy wybór produktów spożywczych – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni
Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego
Data ważności produktów nie oznacza, że nie możemy ich jeść. Niektóre produkty zachowują świeżość długo po jej upływie
"Najlepiej spożyć przed" lub "Najlepiej spożyć do"
Salmonella w orzechach nerkowca
Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej l