Dzien dobry!Chcialabym zrobic dzis pizzę.Wazne jest dla mnie to,zeby byla zdrowa i miala malo kalorii,bo zalezy mi na utrzymaniu obecnej wagi.Czy istnieje jakis przepis na smaczna,zdrowa i dietetyczna pizze?Oto skladniki jakie mam w domu:pomidory,ogorki kiszone,cebula,pietruszka,maka zytnia,pszenna,jaja,mleko,jogurt natur.,przyprawy,mozzarella,szynka drobiowa,ser zolty,kielbasa,szynka wieprzowa,losos wedzony,czosnek,platki owsiane i jeczmienne,siemie lniane,ketchup,mloda cebulka.Dziekuje za odp.
Bakalie - dietetyczne słodycze
Pizza może być daniem dość dietetycznym jeżeli zostanie prawidłowo zrobiona. Proszę podczas przygotowywania ciasta zastąpić połowę mąki z przepisu na pizzę mąką pełnoziarnistą, a także ograniczyć ilość sera podpuszczkowego (tzw. "żółtego" czy mozzarelli) i wędliny wieprzowej (szynka drobiowa będzie dobrym wyborem), a także nie dodawać żadnych sosów na bazie olejów czy śmietany (jak np. majonez czy sos czosnkowy). Proszę także komponując pizzę przyjąć zasadę, że im więcej warzyw na wierzchu tym bardziej dietetycznie. Życzę smacznego.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Domowa pizza a zdrowa żywność – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Czy przy wszywce alkoholowej można spożywać te produkty? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Pomysły na smaczne i zdrowe obiady a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków dietetycznych – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Przepisy dietetyczne - pomocy! – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak się robi omlet żeby był zdrowy i dietetyczny? – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Wojciechowska
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dietetyczne przepisy kulinarne – odpowiada Ewa Kozłowska
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn