Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Stosowane przez dziecko leki, w tym te odczulające zdecydowanie nie wydają się być przyczyną wzrostu masy ciała. Przede wszystkim proszę zatem skupić się nad dietą córki i postarać się, by odżywiała się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Jeśli pomimo tego dziecko będzie dalej tyło, konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych badań pod okiem specjalisty pediatry/endokrynologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wzrost wagi u dziecka a odczulanie – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Wzrost wagi u 8-latki jako skutek leczenia – odpowiada Lek. Bogumiła Wrzołek
- Astma oskrzelowa i alergia u 7-latki – odpowiada Lek. Bogumiła Wrzołek
- W jakim stopniu ospa jest niebezpieczna dla dziecka, które choruje na astmę oskrzelową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Brak spadku wagi po przyjmowaniu leków na astmę oskrzelową – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy dziecko z alergią pokarmową powinno przyjmować tylko mleko modyfikowane? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak stosować leki przy alergii? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- AZS i alergia wziewna, astma oskrzelowa i alergia krzyżowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Niedoczynność tarczycy wywołane przez Hashimoto a odczulanie alergii – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Alergia czy infekcja? – odpowiada Redakcja abcZdrowie