Przyczyna obniżonego wyniku RDW-SD przy pozostałych parametrach w normie

WBC 12,9 tys/µl RBC 4,87 mln/µl HGB 13,4 g/dl HCT 39,2 % MCV 80,5 fl MCH 27,5 pg MCHC 34,2 g/dl RDW - SD 36,2 fL 37,0 — 54,0 RDW - CV 12,8 % 11,0 — 16,0 PLT 304 tys/µl MPV 11,3 fl PCT 0,34 % PDW 13,5 % P-LCR 35,0% Proszę o interpretację dlaczego może być obniżony wynik RDW-SD przy wszytskich innych parametrach w normie? Czy wynik świadczy o jakiejś niedokrwistości? Kobieta 26 lat
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Witam!
RDW-SD należy do mniej istotnych parametrów morfologii krwi. Jego wartość interpretuje się zwykle gdy inne parametry są nieprawidłowe. W Pani przepadku nie należy się tym przejmować.

Natomiast wartość MCV jest przy dolnej granicy normy co może wskazywać na zagrożenie anemią z niedoboru żelaza. Zalecam wzbogacenie diety w produkty z dużą zawartością żelaza. Bardzo dobrym źródłem jest czerwone mięso (wołowina, wieprzowina). W przypadku jeśli nie je Pani mięsa wskazane może być przyjmowanie preparatów żelaza.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty