Kontrola żywności ekologicznej

Witam,

W celu ułożenia konkretnego jadłospisu najlepiej udać się na wizytę do dietetyka, który na podstawie analizy składu ciała, stanu zdrowia, upodobań żywieniowych oraz aktywności fizycznej przedstawi Pani indywidualnie dobrany plan żywieniowy.

Wśród ogólnych wskazówek dotyczących prawidłowego sposobu odżywiania należy wymienić następujące:
• spożywać 4-5 posiłków dziennie (najlepiej 3 główne: śniadanie, obiad, kolacja + 2 mniejsze: II śniadanie, podwieczorek). o regularnych porach, co ok. 3 godziny, ostatni posiłek ok. 2-3 godziny przed snem,
• każdy główny posiłek (śniadanie, obiad, kolacja) powinien zawierać produkty będące źródłem węglowodanów (np. razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż, makarony pełnoziarniste, ziemniaki, otręby), białka (np. dobrej jakości, chude mięso i wędliny, produkty mleczne, jaja, tłuste ryby), tłuszczu (np. oleje roślinne) oraz warzywa (np. w postaci surówki),
• warzywa powinny stanowić ok. 500 g dziennie (najlepiej świeże, także gotowane krótko w małej ilości wody, pieczone),
• owoce powinny stanowić maksymalnie 200 g dziennie,
• wypijać ok. 1,5-2 l płynów dziennie (np. woda niegazowana, herbata zielona, czerwona, herbatki ziołowe, najlepiej bez cukru),
• zrezygnować ze spożywania żywności wysokoprzetworzonej typu fast food, słonych przekąsek tj. chipsy, paluszki, orzeszki solone, krakersy,
• ograniczyć ilość spożywanych słodyczy lub całkowicie z nich zrezygnować,
• zrezygnować z picia kawy oraz napojów gazowanych,
• unikać nadmiaru soli w potrawach, zastępować je ziołami,
• polecane techniki kulinarne: gotowanie na parze, pieczenie, duszenie z niewielką ilością lub bez tłuszczu, gotowanie.

W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty