Puste odbijanie, ból w plecach, chrząkanie, ból gardła i szyi oraz wydzielina w gardle a refluks

Witam, pierwsze objawy 2 lata temu to puste odbijanie, odbijanie kwasem, ból w plecach po obfitym posiłku. Przypisano mi wtedy polprazol i ustapilo. Teraz po 2 latach wracam do lekarza z dodatkowymi objawami : ciągle chrzakanie, ból gardła i szyi , cieknaca wydzielina po tylnej stronie gardła. Czy to wszystko jest objawem redluxu, czy szukać innych przyczyn?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Dzień dobry. Opisane dolegliwości mogą się wiązać z refluksem, ale mogą być też objawem innego schorzenia, więc udać się do lekarza. Od strony dietetycznej mogę podać Panu ogólne zalecenia:
- Należy kłaść się spać z wyżej uniesioną głową (pod kątem ok. 30 stopni, np. na dwóch poduszkach zamiast jednej). Nie należy kłaść się bezpośrednio po jedzeniu, najlepiej odczekać minimum pół godziny.
- Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food.
- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka), ewentualnie herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są zwłaszcza łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Można spożywać także kaszę jaglaną, kaszę manną, kaszę kuskus oraz napar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
Pozdrawiam serdecznie.

0
 Eliza GosĹawska
Eliza GosĹawska

Szanowny Panie - są to typowe objawy reflukowe o sporym zaawansowaniu.
Pozdrawiam serdecznie, Wojciech Kawiorski, specjalista chirurg.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty