Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Rzeczywiście migrenowe bóle głowy mogą być wywoływane poprzez pożywienie. Wiele osób, które dopadają migreny, odczuwa tą dolegliwość po spożyciu takich produktów jak:

sery żółte np. Cheddar, Ementaler,
sery pleśniowe,
czekolada,
śledzie,
czerwone mięso,
przejrzałe banany i awokado,
figi,
marynowane, solone lub wędzone ryby,
sos sojowy,
wątróbki z kurczaka,
czerwone wina np. Wermut, Chianti, porto,
mocna kawa lub czarna herbata,
słodziki,
owoce cytrusowe.

Dolegliwości po spożyciu wyżej wymienionych produktów związane są z występowaniem w nich aminokwasu o nazwie tyramina.

0

Etiologia bólów migrenowych jest różna. Istnieje możliwość, że nieprawidłowa dieta bogata w TYRAMINĘ może być przyczyną dolegliwości bólowych.
Podwyższenie stężenia tyraminy we krwi powoduje wzrost ciśnienia. Naczynia krwionośne gwałtownie się kurczą, a potem rozszerzają i powstaje ból migrenowy. W diecie należy unikać produktów tj. sery dojrzewające, jogurty, kwaśna śmietana, pieczywo z rodzynkami, wątróbki, salami, pepperoni, produkty wędzone, ryby marynowane i wędzone, pasta z krewetek, dziczyzna, kawior, anchois, kostki rosołowe, bób, pomidory i przetwory (keczup), sos chili, kiszona kapusta, przejrzałe banany, awokado, figi, rodzynki, maliny, wina, likiery, szampan, bezalkoholowe wina i piwa, czekolada, mocna kawa i herbata), sos sojowy, cytrusy.
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów bogatych w tyraminę, ponieważ działa kurcząco na mięśnie macicy
Tyramina wpływa na rozwój tzw. zaburzeń afektywnych objawiających się np.zmianami nastroju.


0

Najnowsze badania wykazują, że nawet zdrowa żywność może być przyczyną wielu chorób w tym również migreny. Dzieje się tak z powodu alergii pokarmowej typu III ( IgG zależnej) tzw. „ukrytej i opóźnionej alergii”, a badania wykazują, że cierpi na nią ponad 50% społeczeństwa. Większość pacjentów nie zdaje sobie sprawy, że odczuwane dolegliwości mogą być spowodowane spożyciem szkodzącego mu pokarmu. Objawy te mogą się pojawiać nawet po czterech dniach. Zostaje uszkodzone jelito i powstaje „syndromu przeciekającego jelita. U osób chorujących na alergię pokarmową typu III cząsteczki pokarmowe przenikają bezpośrednio do organizmu. Gdy układ immunologiczny jest w ten sposób nadmiernie pobudzany przez długi czas dochodzi do produkcji przeciwciał atakujących i niszczących własny organizm, powstają stany zapalne. Warto wykonać testy ImuPro aby wykluczyć takie produkty z diety.

0

Jak najbardziej tak. Przede wszystkim odwodnienie może być powodem migreny. Powinno się wypijać co najmniej 8 szklanek wody dziennie. Szczególnie dobrze działa cieplejsza woda.
Oto podstawowe produkty, które mogą być przyczyną migreny: czekolada, sery, kawa, czerwone wino, pomarańcze, mięso ze starych zwierząt, potrawy z glutaminianem sodu, ziemniaki, pomidory (szczególnie przetworzone), nabiał, pszenica, drożdże, piwo, konserwanty i inne dodatki żywnościowe.
Także niedobór witaminy B6 może ją wywoływać.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty