Zapytaj lekarza

1 , 0 0 9 , 6 4 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Rozdrażnienie i niepokój przy stosowaniu Serdolectu

5 lipca sama nagle odstawiłam serdolect, który lekarz wdrożył mi ponownie 16 lipca. Czuję jednak pobudzenie nerwowe, rozdrażnienie i niepokój. Czy te objawy miną ?
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Każde przerwanie terapii lekiem przeciwpsychotycznym u osoby cierpiącej z powodu zabuzreń psychotycznych znacznie zwięskza ryzyko nawrotu psychozy. Taki efekt usdowodniono nawet do tak krótkiego zaprzestania terapii jak przerwa ograniczona do jednej doby. Opisywane przez Panią objawy ( pobudzenie, rozdrażnienie i niepokój) mogą łaczyć się ze zwiastunem/ nawrotem psychozy.Objawy powinny ustąpić w ciągu kilkunastu dni terapii. jednak czasem zdarza się, ze nawrót objawów bywa bardzo nasilony, a wprowadzenie dotychczasowego leczenia ( czyli stosowanego wcześniej neuroleptyku) nie jest skuteczne. W takim przypadku może być potrzebna nawet hospitalizacja w oddziale psychiatrycznym. Najlepiej jeśli omówiłaby Pani wszystkie nurtujące Pania kwestie z psychiatrą prowadzacym.Wszelkie odpowiedzi za pośrednictwem portalu internetowego mogą nie uwzględniac wszystkich uwarunkowań Pani choroby, jej przebiegu oraz czynników istotnych dla planowania dalszej terapii.

Pozdrawiam!

Specjalistka w dziedzinie psychiatrii, seksuolog oraz psychoterapeuta. Posiada uprawnienia Fellow of the European Board of Sexual Medicine nadane przez Europejskie Towarzystwo Medycyny Seksualnej ESSM. Związana z Instytutem Psychiatrii i Neurologii w Warszawie.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety