Kobieta , 31 lat

Witam, poszukuję rzetelnej informacji co do norm poziomu glukozy we krwi mierzonego za pomocą glukometru. Te, do których udało mi się dotrzeć są dość mocno rozbieżne, a moje wartości są graniczne, więc jest to dla mnie istotne. Wybieram się do lekarza, aby zrobić test OGTT, bo wiem, że glukometr nie jest zbyt dokładny, ale do tego czasu mierzę cukier w domu i jednak chciałabym wiedzieć, ile on powinien wynosić.

Jestem kobietą, mam 31 lat i zdiagnozowane PCO z zespołem metabolicznym, w 2 kolejnych ciążach miałam cukrzycę ciążową. Interesuje mnie poziom glukozy: na czczo, godzinę po posiłku, 1,5 godziny po posiłku i 2 godziny po posiłku. Wyczytałam też, że jeśli w dowolnej porze dnia cukier przekroczy 200, to rozpoznaje się cukrzycę. Jak dotąd zdarzyło mi się to jeden raz, czy ten jednorazowy incydent spowoduje jednoznaczną diagnozę? Pozdrawiam, Marta N.  

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Łukasz Kowalski 64
Lek. Łukasz Kowalski Ortopeda, Warszawa 64 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam!

Do rozpoznania cukrzycy uprawniają 3 sytuacje: przygodna glikemia powyżej 200 mg/dl, 2-krotnie glikemia na czczo powyżej 126 mg/dl oraz glikemia po 2 godzinach mierzona w doustnym obciążeniu 75 g glukozy powyżej 200 mg/dl. Jednak rozpoznanie powinno być postawione po pomiarze z krwi żylnej, a nie z glukometru.

W razie wątpliwości co do rozpoznania cukrzycy (pojedynczy incydent powyżej 200, mimo regularnych pomiarów, pomiar glukometrem, bez objawów cukrzycowych), powinno się dokonać dalszej diagnostyki, wspomnianej powyżej. 

W prawidłowych warunkach 2 godziny po posiłku glikemia powinna być poniżej 140 mg/dl, a po 1 godzinie poniżej 160 mg/dl.

Z opisu ma Pani bardzo duże ryzyko cukrzycy typu II, dlatego proponuję dokończyć diagnostykę oraz pozostawać pod stałą opieką lekarza.

Serdecznie pozdrawiam!
 

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny. Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, który stabilizuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, umożliwiając jej wnikanie do komórek.
  • Glukometr – Cukrzyca to jedna z głównych chorób cywilizacyjnych. Na świecie każdego roku umiera około 3,2 mln ludzi z powodu powikłań wywołanych cukrzycą. W Polsce na cukrzycę cierpi około 1,5 miliona osób. Niestety chorych może być więcej, ponieważ nie każdy z nas jest świadomy swojej choroby.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Glukometr

Zasady korzystania z glukometru

Glukometr to urządzenie, bez którego chorym na cukrzycę trudno wyobrazić sobie życie. Obecnie dostępne glukometry są dokładne, dzięki czemu pacjent wie, jaką ilość insuliny musi sobie zaaplikować. Lekkie glukometry nie ograniczają pacjentów, dzięki czemu...

Glukometr

Jak wybrać glukometr?

W celu monitorowania skuteczności leczenia cukrzycy oraz oceny wyrównania glikemii metodą, którą się stosuje w odniesieniu do cukrzyków są oznaczenia poziomu glukozy, które dotyczy pełnej krwi włośniczkowej. Badanie poziomu glikemii jest wykonywane przez...

Glukometr

Jak wybrać odpowiedni glukometr?

Glukometry to niewielkie, podręczne urządzenia za pomocą których osoba chora na cukrzycę może samodzielnie zbadać sobie poziom cukru we krwi. Bada się krew pobraną z opuszki palca, czyli krew włośniczkową. Takie urządzenie pomaga w domowym monitorowaniu...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insuliny posiłkowe

Insuliny posiłkowe zapewniają poposiłkowy wzrost insulinemii (czyli wzrost stężenia tego hormonu we krwi), za który u osób zdrowych odpowiada trzustka. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie poziomu cukru we krwi na względnie stałym poziomie po spożyciu...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Podłoże cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy, dotyczącą 90-95% przypadków tej choroby. Przyczyną za wysokiego poziomu cukru we krwi jest w tym przypadku nieprawidłowa odpowiedź organizmu na insulinę, czyli tzw. insulinooporność. U zdrowego...

Diagnostyka cukrzycy

Badania w cukrzycy

Cukrzyca jest groźną chorobą, która niewykryta i nieleczona może powodować wiele dolegliwości zdrowotnych. Szacuje się, że aż połowa przypadków cukrzycy typu II jest niewykryta, toteż nie może być leczona. Dlatego po zaobserwowaniu objawów cukrzycy należy...

Leczenie cukrzycy

Cukrzyca - jakie pytania zadać lekarzowi?

Cukrzyca to przewlekła choroba wpływająca na funkcjonowanie całego organizmu. W jej przebiegu może się rozwinąć wiele groźnych powikłań prowadzących do inwalidztwa, a nawet śmierci. W Polsce cierpi na nią co 20. osoba (5%), ale liczba ta ciągle rośnie....

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Profilaktyka cukrzycy

Test oceniający ryzyko zachorowania na cukrzycę

Cukrzyca wynika z wielu różnych czynników, np. defektów genetycznych, chorób trzustki, zaburzeń hormonalnych czy przyjmowanych leków. Może być dziedziczna. Wśród czynników ryzyka cukrzycy wymienia się także permanentny stres, bierny tryb życia, otyłość,...

Wyszukaj lekarza po opiniach