Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Trudno jednoznacznie ocenić czy alergia czy celiaklia. Jedno jest pewne - zaburzona jest reakcja błony śluzowej jelit oraz związana z nią odpowiedź systemu GALT ( jelitowego układu immunologicznego). Proponuję zrobić diagnostykę, która pokarze jednoznacznie co dzieje z błoną śluzową i jakiego typu mamy wyjściowo problem. Przeciwciała - to już wtórny efekt zaburzeń. Czasem można doskonale wyleczyć przyczynę i pozbyć się kłopotu. Zapraszam na konsultację. Zawsze istnieje też możliwość pierwszej konsultacji telefonicznej (601614514).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy poniższe wyniki wskazują na celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Ujemne badanie na celiakię i przeciwciała Endomysium w klasie IgG – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Wyniki badania a wykluczenie alergii pokarmowych lub celiakii – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Dlaczego nie mogę przytyć i mam problemy skórne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zdiagnozować alergię pokarmową? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Ból brzucha w okolicy pępka a celiakia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyniki badań przeciwciał a celiakia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy wyniki badań na celiakię świadczą o braku konieczności diety bezglutenowej? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa