Różnice pomiędzy celiakią a alergią

od 6 mies zycia do 13 lat bylam na diecie bezglutenowej celiaka w wieku 13 lat byly badania i wyszly wyniki ujemne i przez 2 lata powtarzane i ujemne. lekarz mówil,ze zdrowa,ze to na pograniczu bylo,ze to alergia byla. teraz mam 28 lat mam haschmimoto i rok po porodzie. nie mam zadnych objawow zrobilam badania i zdziwilo mnie p/ciala endomysium Iga dodatnie a IgG ujemne. p.ciala transglutaminazie tk.IgA wynik 58,7 dodatni norma do 20, a igG 0,88 wynik ujemny czy to celiaka czy alergia
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Trudno jednoznacznie ocenić czy alergia czy celiaklia. Jedno jest pewne - zaburzona jest reakcja błony śluzowej jelit oraz związana z nią odpowiedź systemu GALT ( jelitowego układu immunologicznego). Proponuję zrobić diagnostykę, która pokarze jednoznacznie co dzieje z błoną śluzową i jakiego typu mamy wyjściowo problem. Przeciwciała - to już wtórny efekt zaburzeń. Czasem można doskonale wyleczyć przyczynę i pozbyć się kłopotu. Zapraszam na konsultację. Zawsze istnieje też możliwość pierwszej konsultacji telefonicznej (601614514).​

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty