Ryzyko alergii u niemowlęcia

Jeśli istnieje ryzyko alergii u niemowlęcia (stwierdzone AZS, problemy z układem pokarmowym - zielone brzydko pachnące kupki) to w jaki sposób prawidłowo rozszerzać jego dietę? Dziecko karmione do teraz wyłącznie piersią skończyło 6 mż, wprowadzam warzywne papki i obserwuję reakcję organizmu. Jednocześnie zaleca się aby w tym okresie podawać gluten. Skoro powinno się wprowadzać ostrożnie jeden produkt na parę dni (na ile dokładnie?) to jak się ma to tego glutenu? Czy można to robić jednocześnie?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Najlepiej jest wszystkie produkty wprowadzać stopniowo - gluten u takiego maleństwa w formie kaszki pszennej traktujemy jako jeden z takich produktów (czyli zamiast wprowadzać nowe warzywo decyduje się Pani na wprowadzenie kaszy glutenowej). Odstęp jaki dobrze jest zachować to 3-4 dni (żeby miała Pani pewność, że dany produkt jest bezpieczny), a w przypadku wątpliwości nawet dłużej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty