Zapytaj lekarza

1 , 0 1 1 , 2 3 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Skąpe brązowe plamienie zamiast okresu a ciążą

Witam.
Ostatnio długość moich cykli jest nieregularna, waha się od 27 do 36 dni. Ostatni normalny okres miałam 31 stycznia i trwał on jak zazwyczaj 6 dni. Kolejny "okres" dostałam 14 marca. Jednak zmartwiło mnie to bardzo, gdyż: krwawienie było minimalne, w większości była to ciemno brązowa wydzielina ze śluzem. Nic mnie nie bolało, a zawsze pierwszego dnia miesiączki mam silne bóle. Jedyne co się zgadzało to długość, bo około 6 dni.
Zważywszy na to, że cykl trwał już 42 dni i krwawienie nie było jak poprzednie,15 marca zrobiłam test ciążowy. Wypadł negatywnie. Ale może było za wcześnie lub ewentualna obecność krwi w moczu mogła zafałszować wynik. 26 marca udałam się do ginekologa, by zrobić cytologię, bo planowałam. Podczas rutynowego badania stwierdził sam,że ciąży raczej brak. Ale może było jeszcze za wcześnie, by cokolwiek wykryć. Przy okazji zdiagnozował u mnie nadżerkę.
Dodam, że współżyję ze swoim chłopakiem kilka razy w tygodniu praktykując tak zwany stosunek przerywany. I ostatnie pytanie: czy stosowanie leku l******** mogło zaburzyć mi cykl? Przyjmowałam go profilaktycznie właśnie podczas tego 42 dniowego cyklu i wcześniej a także po wykryciu nadżerki lekarz zalecił mi go stosować.
Dziękuję za pomoc

KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży

Ciąża to czas, kiedy u kobiety w krótkim czasie przybywa sporo kilogramów. Jest to oczywiście naturalny proces. Kiedy jednak tycie w ciąży staje się niebezpieczne?

Droga Pani!

Szansa na to, że jest Pani w ciąży mimo braku cech ciąży w badaniu ginekologicznym, przy negatywnym teście ciążowym wykonanym w odpowiednim czasie, a także przy krwawieniu miesięcznym nie istnieje.

Zaburzone krwawienie miesięczne wraz z zaburzeniami długości cyklu miesięcznego zapewne związane są ze stanem zapalnym w obrębie szyjki macicy i wykrytą nadżerką.

Prawdopodobnie po wyleczeniu obu tych stanów sytuacja się poprawi. Jeśli do tego nie dojdzie konieczne może okazać się wykonanie dodatkowych badań, w tym badania ultrasonograficznego głowicą dopochwową. Przed tym jednak potrzebny jest wynik pobranej cytologii.

Proszę być dobrej myśli.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Lekarz w Szpitalu Praskim pw. Przemienienia Pańskiego w Warszawie.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety