Skuteczność diety IF

Witam. Zastanawiam się nad dietą IF? Czy jest ona warta "zachodu"? Czy przestrzeganie jej w połączeniu z ćwiczeniami przyniesie efekty? Jak prawidłowo dobrać jadłospis?
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Witam serdecznie,

Jest wielu zwolenników jak i przeciwników danej diety. Ja jako dietetyk zaliczam się zdecydowanie do tej drugiej grupy osób. Nierozsądne stosowanie też diety oraz niewłaściwe do niej przygotowanie może być niebezpieczne. Zbyt długie okresy postu mogą doprowadzić do wyjałowienia organizmu i pozbawienia go substancji odżywczych, a w połączeniu z niekontrolowanym najadaniem się grożą nawet poważnymi problemami metabolicznymi. Proponowałabym zmienić nawyki żywieniowe na zdrowe, a dietę traktować jak styl życia a nie coś nieprzyjemnego i kojarzonego z głodówką. Pamięta Pani że aby schudnąć trzeba jeść zdrowo, a nie się głodzić. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól. Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację dietetyczną lub zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty