Cała prawda o multiwitaminach
Witam
Osoby, które nie spożywają ryb powinny pamiętać aby wzbogacić dietę m.in.w jod, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jeśli dotychczas ryba była głównym źródłem białka także w białko. Polecam lekturę mojej najnowszej książki pt Dieta która żywi i leczy, gdzie znajduje się dokładny opis czym zastępować ryby oraz gdzie znaleźć brakujące składniki oraz wiele cennych, praktycznych wskazówek dietetycznych. Książkę można nabyć pod adresem: www.dieta.eko.org.pl
Witam. Ryby morskie, zwłaszcza tłuste (np. łosoś) są bardzo dobrym źródłem białka i kwasów omega-3. Jeśli spożywa się ich mało może warto rozważyć suplementację omega-3?
Witam.Ryby są najlepszym źródłem białka i tłuszczów zwierzęcych, które charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka. Zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym znaczne ilości potasu, wapnia i fosforu. Bogate są również w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach m.in. A i D oraz witaminy z grupy B.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Ile trzeba jeść ryb w skali tygodnia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie tranu i oleju z dorsza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz