Zapytaj lekarza

1 , 0 2 6 , 0 5 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Mity na temat grzybów trujących

Witam! Białko zawarte w produktach, które spożywamy jest istotnym budulcem naszego organizmu (buduje m.in. tkankę mięśniową) oraz uczestniczy w licznych procesach metabolicznych w organizmie. Przeciętny człowiek powinien spożywać około 1 g białka/ kg masy ciała, aby prawidłowo się rozwijać. Produkty, które będące źródłem białka to np.mięso, nabiał, mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, cieciorka). Po więcej porad dietetycznych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0

Witam serdecznie,

Występuje bardzo wiele negatywnych skutków niedoboru białka. Zaliczyć do nich można między innymi:

• pogorszenie regeneracji tkanek • objawy wczesnego starzenia • owrzodzenia błon śluzowych • anemie • zaburzenia wzrostu włosów i paznokci • szorstkość skóry • zwiększona skłonność do udaru mózgu – dotyczy niedoboru białka C • spadek odporności organizmu – występuje przy niedoborze immunoglobulin • zmniejszenie aktywności różnych enzymów • zmniejszenie ilości hormonów przysadki mózgowej • hipowolemia – spadek objętości osocza • stłuszczenie wątroby • obrzęki • uczucie zmęczenia • drażliwość • depresja Wszystko zależy jak duże są niedobory i od indywidualnych reakcji organizmu

Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy