Mężczyzna , 68 lat Jakie mogą być skutki uboczne diety polegającej na jedzeniu tylko mięsa, tłuszczu zwierzęcego, ewentualnie serów i masła oraz na całkowitym wykluczeniu węglowodanów.Czy jest to bardzo ryzykowne i niebezpieczne?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Na wstępie chcielibyśmy zapytać czym spowodowana jest u Pana chęć na przejście na dietę niskowęglowodanową? Czy ze względów zdrowotnych czy chęć utraty masy ciała?
Przede wszystkim nie ma możliwości wykluczenia z diety całkowicie węglowodanów. Prawie każdy produkt składa się z tłuszczów, białek i węglowodanów, także nawet spożywając mięso, ryby czy warzywa i owoce dostarcza Pan do organizmu cukry. Trzeba także pamiętać, że nawet dieta bardzo niskowęglowodanowa sugeruje spożycie 50 gramów węglowodanów dziennie. Jest to bardzo restrykcyjne i jeżeli zamierza Pan na taką dietę przejść, zalecamy zacząć od diety, która dostarczać będzie 20-30% węglowodanów w stosunku do całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Należy w tym czasie bacznie obserwować swój organizm i w momencie pojawienia się niepokojących objawów, zaprzestać stosowania diety i wprowadzić ponownie zwiększoną ilość węglowodanów. Najłatwiej wyeliminować z diety cukry proste czyli słodycze, słodzone napoje, cukier, jogurty smakowe, przekąski. Niebezpieczeństwem może być zbyt niska podaż węglowodanów w stosunku do potrzeb Pana organizmu – indywidualny dobór tego niezbędnego minimum jest naprawdę skomplikowany i polega w głównej mierze na metodzie prób i błędów. Przechodząc na taką dietę, należałoby wykonać sobie szczegółowe badania krwi i moczu. Badania te należy wykonywać systematycznie, aby móc kontrolować funkcjonowanie organizmu. Im mniejsza podaż węglowodanów tym większe prawdopodobieństwo negatywnych konsekwencji: wzrost produkcji kwasu moczowego, wzrost ryzyka kamicy nerkowej, odwodnienia, zmęczenia, osłabienia, nerwowości, ketonemii oraz kwasicy ketonowej.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Węglowodany – Węglowodany, czyli inaczej sacharydy lub cukry, to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany występują zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Cukry dzielą się na węglowodany przyswajalne i węglowodany nieprzyswajalne Mięso – Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego organizm potrzebuje do budowy tkanek i syntezy hormonów, a także białek odpornościowych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Owoce

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Antyoksydanty...

Mięso

Polędwiczki wieprzowe - zalety, przepisy, wartość odżywcza

Polędwiczki wieprzowe - zalety, przepisy,  wartość odżywcza

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej. Jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Z polędwiczek wieprzowych można przygotować idealne dania dla osób na diecie, sportowców, jak i fanów pysznego...

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż...

Produkty żywnościowe

Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego...

Mięso

Obalamy mity na temat mięsa

Obalamy mity na temat mięsa

Mięso jest niezdrowe? Czy mięso rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia? Spekulacje na temat rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie pokarmowym i niekorzystnego wpływu na organizm pojawiają się regularnie. Czy należy obawiać się mięsa? Mięso gnije...

Kawa

Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Według badań przeprowadzonych przez TNS OBOP prawie 75% Polaków przyznaje się do regularnego picia małej czarnej. 27% spośród nas pije kawę, aby się zregenerować, 23% dla relaksu, 18% dla smaku, a jedynie 10% po to, aby się obudzić. Wielokrotnie prowadzone...

Mięso

Dlaczego warto jeść mięso?

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso coraz mniej popularne W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają spożywanie mięsa i jego przetworów. Tymczasem jest to cenne źródło witaminy B12, żelaza i cynku, poza tym zawiera spore...