Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Ciężko określić ile gram soli powinno dodawać się do zupy, ponieważ chodzi o zbilansowanie całodziennej podaży sodu. Zalecana dawka to 5 g soli kuchennej, czyli 2,5 g Na na dzień na jedno dziecko. Jeżeli używa Pan soli magnezowej lub potasowej (a takie są obecnie zalecane) to zwierają one mniej sodu niż typowa sól kuchenna. Zamiast soli można dodać do zupy naturalne przyprawy: lubczyk, kozieradka (bardzo przypomina smak bulionu - wegetarianie używają ją jako zamiennik wywarów zwierzęcych), suszonych warzyw, które podkreślą smak.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odmawianie jedzenia przez 19-miesięczne dziecko – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Usunięcie nadmiaru wody z organizmu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy warto podawać dzieciom serek topiony? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy ksylitol to zdrowy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Brak apetytu u 3-letniego syna – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy zaleca się spożywanie soli morskiej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Godziny posiłków dla 20-miesięcznego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak zmusić dziecko do jedzenia mięsa? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Odpowiednia dieta dla 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski