Sposoby na pozbycie się brzuszka, boczków i grubych ud u 20-latka

Witam. Jestem chłopakiem i mam 20 lat. Mam 180 cm wzrostu i ważę 82 kg. Chciałbym się pozbyć brzuszka, boczków i grubych ud. Najbardziej zależy mi na boczkach, w drugiej kolejności na udach. Na ogół prowadzę siedzący tryb życia, ale mimo to chciałbym schudnąć min. 5kg. Podobnie jak moja rodzina, mam budowę ciała grubej kości i dlatego nie wiem czy udałoby mi się mieć chociażby chude uda jak inni. Chciałbym o jakieś rady dotyczące ćwiczeń albo odżywiania się czy też diety. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Witam. Warto zrobić analizę składu masy ciała, która również podaje szacunkową masę kości. Do modelowania sylwetki warto włączyć aktywność fizyczną + odpowiednia dietę. Tutaj dla fajnych efektów warto wybrać się na siłownię i porozmawiać z trenerem personalnym, który doradzi jakie ćwiczenia na konkretne partie mięśni (bo czasami nieumiejętne ćwiczenia mogą wręcz rozbudować masę mięśniową na nogach) a dobry dietetyk ułoży odpowiednią dietę redukcyjną i stosowną do aktywności fizycznej.

0

Witam serdecznie,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby ustalić konkretny jadłospis i plan ćwiczeń. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłby Pan zainteresowany zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinien Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to stanowią one 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Panu przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu. Może Pan skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pan bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pan dostosować je do własnych możliwości. Powinien Pan zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego.

Wszystko jest do osiągnięcia i wypracowania jednak należy do tego podejść rozważnie i z zaangażowaniem. Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pan dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty