Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Zarówno w przypadku redukcji masy ciała, jak i budowaniu masy mięśniowej, należy wprowadzić zasadę 5 posiłków (3 głównych i 2 przekąsek) spożywanych o stałych porach, średnio co 3-4 godziny. Ponadto w celu zwiększenia masy ciała, należy zadbać o dodatni bilans energetyczny diety, dbając przy tym o jakość spożywanych produktów. Podstawą diety powinny być produkty bogate w węglowodany złożone (produkty zbożowe), warzywa i owoce, chude mięso i ryby, przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu oraz nasiona roślin strączkowych. Ponadto kaloryczność posiłków możesz zwiększyć wprowadzając do posiłków dodatki będące źródłem tłuszczów roślinnych (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, pestki, awokado). W celu opracowania idealnie dobranego planu żywieniowego do Twoich potrzeb, zapraszam na konsultację dietetyczną w TI Fintess w Warszawie. Pozdrawiam, Monika Krynicka-Gać

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty